Stirea despre salvarea bancilor ipotecare americane Fannie Mae si Freddie Mac a impulsionat pietele de capital din intreaga lume in cursul zilei de ieri. Bursa din Bucuresti a reactionat la aceasta veste, indicele BET a castigat peste 2,5%, in timp ce indicele financiar a crescut cu peste 6 procente.
Trezoreria americana a anuntat ca bancile ipotecare Fannie Mae si Freddie Mac vor fi puse sub custodie pana cand isi vor restructura finantele afectate de criza ipotecara. Planul presupune ca guvernul sa injecteze pana la 100 miliarde dolari in cadrul fiecarei companii, pentru a le ajuta sa indeplineasca acest obiectiv.

Specialistii consultati de Wall-Street au explicat ca aceasta solutie vine intr-un moment de incertitudine al pietelor financiare globale, efectul sau fiind resimtit si de burse.

“Stirile dinspre piata americana au impulsionat foarte mult piata romaneasca, mai ales ca aceasta este dominata de speculatori si orice reactie este asimilata foarte usor, si se extrage din ea orice avantaj la nivelul preturilor. Vestea este foarte buna pentru contextul actual, in momnentul in care am asistat la panica pe pietele financiare. Vine sa rezolve o probleme stringenta a acestei ecuatii imobiliare care a stat la baza crizei financiare. Acest element a facut ca bursele internationale sa reactioneze bine”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.

Segmentul financiar a crescut cel mai mult

Indicele BET a crescut cu 2,62%, pana la 5.421,74 puncte, in timp ce indicele BET-C, a urcat cu 2,05%, pana la 4.033,98 puncte. Indicele BET-FI a castigat 6,76%, pana la 34.292,64 puncte. Lichiditatea pietei a fost de 6,5 milioane de euro in sedinta de ieri.

“Cresterile au fost mai accentuate pe segmentul financiar, SIF2 si SIF 5 au inregistrat cele mai ample aprecieri de ieri. Si Erste a avut o crestere de 6,5%, a reflectat ce s-a intamplat la bursele de la Viena si Praga, desi volumul de tranzactionare nu a fost foarte mare”, a declarat Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

Indicele BET-XT a castigat 4,02%, pana la 579,44 puncte, iar indicele BET-NG a urcat cu 2,14%, ajungand la 763,88 puncte. Tranzactiile cu actiuni SIF Oltenia au insumat 2,75 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cel mai mult de pe sectorul SIF - cu 9,94% - la cotatia de 1,88 lei, in timp ce actiunile SIF Moldova au atras un rulaj de 2,47 milioane lei, iar pretul lor a urcat cu 7,59%, la 1,70 lei.

“Vedem ca piata este intr-o perioada de volatilitate excesiva, foarte usor de influentat intr-o anumita directie, in functie de stirile care apar, de caracterul si importanta lor. Nu avem parte de stabilitate, fiind avantajos pentru speculatori, dar dezavantajos pentru investitorii pe termen mediu si lung”, a mai spus Barbulescu.

Titlurile BRD s-au scumpit cu 4,38% pana la 16,70 lei, pe un rulaj de 2,2 milioane lei, in timp ce actiunile Petrom s-au apreciat cu 2,92%, la 0,4230 lei. Cotatia titlurilor TLV a urcat cu 1,82%, pe un rulaj de 1,73 milioane lei, in vreme ce actiunile SIF3 s-au scumpit cu 4,82%.

Marcarile de profit sunt iminente

La fel ca saptamana trecuta, cateva sedinte de cresteri de amploare aduc si marcari de profit, mai ales din partea speculatorilor. “Volatilitatea excesiva ii stimuleaza foarte tare pe speculatori, care reactioneaza cel mai repede la vesti. Aprecierile despre cat de mult ar putea dura astfel de cresteri sunt mai dificile in aceste momente, dar cel mai probabil vom asista la marcari de profit”, ne-a declarat Adrian Barbulescu.

Mihai Chisu crede ca este foarte important ca lucrurile sa continue in acelasi registru. “Pe langa acesta, o intrare a banilor in piata si revenirea investitorilor institutionali ar putea duce la o intrare a bursei intr-o perioada de consolidare. Ar mai putea exista pe termen scurt cateva marcari de profit, dar daca vor exista cumparatori care sa le asimileze e posibil ca pana la finalul anului bursa sa isi mai recupereze din pierderi”, a conchis brokerul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri