Ca urmare a scaderilor masive inregistrate in debutul sedintei Bursei de Valori Bucuresti, a fost decisa oprirea tranzactionarii, la ora 11:08 Codul Bursei prevede suspendarea tuturor tranzactiilor pentru 30 de minute, dar aceasta decizie poate fi modificata, sustin specialisti din piata.
[UPDATE 9] Cea mai socanta zi din istoria bursei moderne. Ce urmeaza?


[UPDATE 8] Bogdan Baltazar: Prin aceste evolutii se reflecta "buimaceala" guvernarii (17:11)


“Este o zi istorica pentru bursa moderna, pe care nu o vom uita niciodata”, spun la unison specialistii din piata de capital.

Dupa ce Consiliul Bursei a decis suspendarea tranzactionarii pe tot parcursul zilei de astazi si dupa ce panica generala ce a predominat prima parte a zilei s-a mai diminuat, specialistii consultati de Wall-Street se asteapta la un rebound in sedinta de maine.

Consultantul financiar Bogdan Baltazar a declarat ca prin aceste evolutii se reflecta “buimaceala guvernarii, vizibila prin acele legi, prin salariile promise si prin amenintarile bugetarilor care dau senaztia de neoranduiala a conducerii”.



[UPDATE 7
] Derivatele pe actiuni revin maine la tranzactionare la Bursa din Sibiu (16:10)


Bursa din Sibiu va relua maine tranzactionarea derivatelor pe actiuni, simultan cu redeschiderea pietei la vedere a Bursei de Valori Bucuresti, in conformitate cu regulamentul bursei sibiene.

Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a oprit astazi in jurul orei 11:08 tranzactiile pentru conservarea integritatii pietei, decizie urmata de suspendarea tranzactiilor cu derivatele pe actiuni si pe Bursa din Sibiu (Sibex).

Desi tranzactiile cu derivate pe actiuni au fost suspendate la Bursa din Sibiu, investitorii au putut incheia in continuare contracte cu derivate pe cursurile valutare, aur si dobanda BUBOR.


[UPDATE 6]
Farmache: Noaptea e un sfetnic bun (15:41)

Dupa decizia Consiliului Bursei de Valori Bucuresti de a suspenda sedinta de tranzactionare presedintele institutiei a anuntat, intr-o declaratie de presa, ca masura luata este fundamentata in drept si fapt si vizeaza acordarea unei perioade in care investitorii sa isi reconsidere alegerile investitionale.

“Decizia BVB trebuie privita ca fiind una normala si nu indica un sentiment de panica, nu este menita sa sugereze acest fapt”, a declarat Stere Farmache. Acesta considera ca un ragaz de cateva ore este binevenit pentru investitori, iar in aceasta perioada isi vor putea evalua mai clar investitiile.

Presedintele BVB i-a indemnat pe investitori sa se gandeasca de doua ori inainte de a lua o decizie de investitii si sa ia in considerare elementele fundamentale, nu doar sentimentele de la Bursa.

Farmache a completat ca rezultatele financiare la opt luni sunt in crestere fata de perioada similara din 2007, dar din cauza marimii reduse a Bursei de la Bucuresti , aceasta resimte mai puternic scaderile de pe pietele internationale.

De asemenea, presedintele BVB a opinat ca ridicarea pragului de 12% la care se declanseaza suspendarea sedintei de tranzactionare nu ar avea niciun efect practic.

In ciuda pierderilor inregistrate de companiile listate la Bursa, oficialul BVB a mentionat ca, pana acum, nu a existat nicio cerere de delistare de la cota bursiera.


[UPDATE5]
Tranzactiile vor ramane suspendate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in toata ziua de miercuri si vor fi reluate maine, dupa un program normal, a spus presedintele director general al BVB, Stere Farmache. (14:42)


[UPDATE4] Bursa ar putea fi oprita si mai multe zile

[UPDATE3]:
BVB a decis mentinerea suspendarii, urmeaza decizia brokerilor (12:30)

Consiliul bursei reunit in sedinta urgenta a decis mentinerea suspendarii sedintei de tranzactionare pe tot parcursul zilei de astazi.

In acest moment, brokerii din piata de capital discuta aceasta problema, decizia lor urmand a fi anuntata astazi.

BVB a decis oprirea tranzactionarii la ora 11:08. la acel moment, indicele BET pierdea 9,25%, BET-C 10,68 iar BET Fi se apropia de limita maxima adminsa, cu o pierdere de 14,64%. BET-XT afisa o scadere de 11,05% iar BET-NG pierdea 10,26 procente.

[UPDATE2]: Bursa din Sibiu a suspendat tranzactiile cu derivatele pe actiuni imediat dupa ce aceeasi masura a fost luata de Bursa de Valori Bucuresti (BVB), la ora 11:08, in schimb derivatele pe cursuri valutare se pot tranzactiona inca, a declarat Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex. (11:55)

"Am oprit tranzactiile cu derivatele pe actiuni si pe Bursa din Sibiu, in jurul orei 11:10, imediat dupa ce a fost suspendata tranzactionarea si pe BVB. Practic, regula este ca trebuie sa mearga ambele piete, asa ca vor reincepe tranzactiile imediat ce vor f reluate si pe piata spot (la vedere)", a declarat Darius Cipariu, directorul general adjunct al Bursei din Sibiu (Sibex).

El a adaugat ca tranzactiile pe derivatele valutare nu au fost suspendate, astfel incat pe perechea RON/EURO inca se efectueaza tranzactii.

[UPDATE1]: "Este o situatie fara precedent in istoria bursei si cred ca decizia BVB de a opri tranzactiile este cat se poate de intemeiata. O astfel de operatiune a mai existat in anul 2005, insa situatia actuala depaseste cu mult in intensitate evenimentele de atunci. Codul BVB precizeaza o perioada de oprire a tranzactiile de 30 de minute, insa cred ca poate dura mai mult", a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Ciobanu, Head of Research la Intercapital Invest.

“Conducerea Bursei a respectat regulamentul Bursei si a luat aceasta decizie de suspendare. Acum au reunit Consiliul bursei de urgenta si discuta. Era normala aceasta decizie avand in vedere scaderile. Nu este pentru prima oara, am mai fost ceva asemenator acum cativa ani”, ne-a explicat Adrian Ceuca, director adjunct la SSIF Broker Cluj.

Acesta a mai spus ca se poate decide in Consiliu suspendarea pe o perioada mai lunga de cea prevazuta in codul BVB Titlul III, art. 6(1) lit c si art. 7(1), care tine cont de conservarea integritatii pietei.

In jurul orei 11:00, toti indicii BVB inregistrau scaderi de peste 10 procente, BET-FI fiind foarte aproape de limita maxima de scadere prevazuta de regulament: -15%.

De asemenea, a fost suspendata si tranzactionarea la BMFMS.

Comentati subiectul zilei pe Forumul Wall-Street

Suspendarea tranzactiilor, si in zilele urmatoare?

Ratiunea, pe Bursa?


Merita sa investim acum la Bursa?


Sursa foto: Mediafax
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri