Temerile privind recesiunea in Statele Unite ale Americii si evolutia pietelor internationale au prabusit ieri cotatiile Bursei de la Bucuresti, desi primele doua zile ale saptamanii au adus cresteri foarte mari.
Specialistii consultati de Wall-Street au explicat ca volatilitatea este cauzata de ingrijorarile si evolutiile incerte ale burselor din intreaga lume si ca aceasta tendinta va mai continua in zilele urmatoare.

“Indicii reprezentativi ai pietei au inregistrat scaderi de peste 5 procente, BET-FI scazand cel mai mult cu peste 9%. Evolutia pietei autohtone in sedinta de ieri a fost determinata intr-o foarte mare masura de deprecierile pietelor de capital europene care au scaderi de peste 6%. Stirile foarte contrare referitoare la starea economiei americane, dar si planurile de redresare a sistemului finanaciar au dus la volatilitati foarte ridicate pe toate pietele de capital”, a explicat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

In sedinta de tranzactionare de ieri, lichiditatea Bursei de Valori Bucuresti a a fost de 7,7 miliarde de euro, in timp ce toti indicii au inregistrat deprecieri.

Indicele BET a scazut cu 5,38%, pana la 3.619,70 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 6,17%. Indicele BET-FI a pierdut 9,20%, pana la 17.544,46 puncte. BET-XT a pierdut 6,41% iar indicele BET-NG a scazut cu 6,96%.

“Este foarte clar faptul ca marea masa a investitorilor activi din aceasta perioada nu isi fundamenteaza deciziile investitionale pe argumente economico-financiare. Daca sedinta de marti a fost una mai mult decat euforica (+15% generalizat), iar evolutia BRD in ton cu piata parea ca are un fundament solid (rezultatele financiare bune la 9 luni, interes sporit din partea actionarului principal), ieri deciziile se pare ca au fost luate in urma "analizei amanuntite" a evolutiei din ultima sedinta din SUA”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabi Tiripa, Broker la SSIF Confident Invest.

Inca de la debutul sedintei s-au inregistrat scaderi pe cea mai mare parte a emitentilor, in ton cu celelalte pietele europene care afisau deprecieri.

“Scaderile sunt cauzate de faptul ca au revenit temerile privind economia si planurile de salvare. Daca luni si marti reactia a fost pozitiva, probabil si-au dat seama ca lucrurile nu sunt asa de bune”, a explicat Paul Bdrendea, analist la Prime Transaction.

Acesta crede ca aprecieri din primele doua zile ale saptamanii nu au fost decat un rebound dupa scaderile dramatice de saptamana trecuta. “Daca anulam aceste sedinte de cresteri si scaderi spectaculoase, am avea un grafic tot descendent, dar linear, constant”, a mai spus analistul.

Si bursele europene au incheiat sedintele de ieri in scadere puternica, dupa ce temerile legate de o recesiune a Statelor Unite au tulburat din nou pietele, relateaza NewsIn.

Bursa din Londra a incheiat sedinta de ieri in scadere puternica, in contextul in care ingrijorarile macroeconomice au pus din nou stapanire pe pietele financiare. Indicele principal, Footsie-100, a scazut cu 7,16%, la 4.079,59 puncte.

Bursa din Paris a inchis sedinta in scadere, indicele CAC 40 coborand cu 6,82%, la 3.381,07 puncte, dupa doua sedinte de crestere puternica.

Dax, indicele principal al bursei din Frankfurt, a inregistrat la inchiderea sedintei de ieri o scadere de 6,49%, la 4.861,63 puncte, comparativ cu 5.199,19 puncte in sedinta precedenta.


Volatilitatea va continua si in perioada urmatoare

Asa cum ne-am obisnuit pana acum, fluctuatiile foarte mari de preturi vor continua si in urmatoarele sedinte, sustin specialistii.

“Volatilitatea extrem de ridicata a dominat si sedinta de ieri si este posibil sa persiste si in sedintele urmatoare de tranzactionare. Daca in prima zi a saptamanii marea majoritate a emitentilor listati la cota bursei au ramas fata vanzare, indicii inregistrand cresteri record de peste 10%, astazi scaderile au fost foarte mari, inchiderile realizandu-se in zona minimelor sedintei”, a mai spus Grigoras.

Acesta a declarat ca in sedintele urmatoare este posibil ca atat indicii autohtoni, cat si cei externi sa retesteze minimele consemnate la sfarsitul saptamanii trecute. “Ramane de vazut daca vor reusi sa se mentina peste aceste nivele sau pietele vor incepe sa faca alte minime”, a conchis brokerul.

”Volatilitatea foarte ridicata care caracterizeaza BVB, materializata prin fluctuatii ample, se datoreaza statutului de piata bursiera emergenta, dar si sentimentelor extreme de panica sau euforie, care pun stapanire pe investitori. Probabil sedintele urmatoare vor fi marcate de aceeasi volatilitate mare, in conditiile in care tot speculatorii sunt cei care dicteaza evolutia cotatiilor”, a explicat Gabi Tiripa.

La Bucuresti, actiunile BRD au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 5,7 milioane lei si s-au depreciat cu 5,64%, la 9,20 lei, in timp ce titlurile SIF Oltenia s-au ieftinit cu 10,66%, pana la cotatia de 0,88 lei, in urma unor schimburi de 5,1 milioane lei. Actiunile SIF Moldova s-au depreciat cu 11,05%, pe o lichiditate de 3,39 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Transilvania au insumat 2,68 milioane lei, iar pretul titlurilor a scazut cu 5,4%, pana la 0,473 lei.

Pretul titlurilor Petrom a coborat cu 11,11%, ajungand la 0,24 lei, pe fondul unor schimburi de 2,26 milioane lei, iar actiunile SIF Muntenia au atras o lichiditate de 1,74 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 8,63 procente.

Schimburile cu actiuni Transelectrica au insumat 1,51 milioane lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 5,70%, la cotatia de 14,90 lei, in timp ce actiunile Erste Bank au atras un rulaj de 1,54 milioane lei, iar pretul lor a scazut puternic, cu 7,42 procente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri