Volatilitatea ridicata persista in sedintele de tranzactionare ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB), la fel si scaderile, sectorul societatilor de investitii financiare inregistrand pe parcursul zilei deprecieri importante.
Lichiditatea de ieri s-a plasat in jurul celei din sedinta precedenta, tranzactiile de pe piata reglementata a BVB ridicandu-se la 19,44 milioane lei (5,38 mil. euro). Segmentul Rasdaq a cunoscut o lichiditate mai ridicata, 6 milioane lei (1,69 mil. euro), datorita tranzactiilor speciale realizate cu actiunile Imotrust Arad (ARCV).

Dintre indici, cea mai puternica scadere a avut-o BET-NG, indice care urmareste evolutia a zece titluri din domeniul energetic, incheind sedinta la cotatia de -6,85%. Dafora (DAFR) si Condmag (COMI) au fost actiunile care au tras in jos indicele, cu pierderi de 14,18%, respectiv 13,93%.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri, a scazut cu 4,74%, in timp ce indicele compozit BET-C s-a depreciat cu 5,30%. BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 5,06%.

BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a coborat cu 6,64%. Cea mai importanta scadere, de 11,50%, a avut-o SIF2 – Moldova, simbolul atragand si cea mai mare lichiditate din piata, 4,04 milioane lei (1,12 mil. euro).

“Preturile actuale ale actiunilor au dat aceasta volatilitate, deoarece nu se mai pune problema corelarii sau decorelarii. Scaderea destul de puternica a dus la aparitia mai multor cumparatori”, a declarat, pentru Wall Street, Marcel Murgoci, director de operatiuni in cadrul EstInvest.

Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction, are o alta parere. “Sedinta de azi (ieri, nr.) a reflectat mersul pietelor externe. La inceputul sedintei, bursele europene erau indecise, dupa care au crescut putin, apreciere cunoscuta de la Bursa de la Bucuresti, apoi au aparut elemente negative legate de informatii financiare ale companiilor listate la bursa din SUA. Prea multe rezultate negative a readus pesimismul in piata si se stie ca la BVB totul se exagereaza”, explica Barbulescu.

Bursele europene scadeau puternic la ora inchiderii Bursei de la Bucuresti, pentru a treia sedinta la rand, iar actiunile din sectorul bancar erau cele mai afectate, o data ce banca elvetiana Credit Suisse a raportat cea mai mare pierdere trimestriala.

Astfel, indicele bursei londoneze, FTSE, scadea cu 1,14%, pana la 3.994,71 puncte, cel al pietei germane, DAX, cobora cu 3,55%, la 4.408,63 puncte, in vreme ce indicele Bursei din Paris, CAC40, pierdea 2,49%, la nivelul de 3.216,04 puncte.

Speculatorii continua sa faca jocurile

Reprezentantul EstInvest afirma ca piata este marcata de speculatori, ei fiind cei care continua sa “faca jocurile” la Bucuresti.

Actiunile SIF2 - Moldova au scazut cu 11,50%, la 0,50 lei, in timp ce titlurile SIF5 - Oltenia s-au depreciat cu 6,20%, pana la cotatia de 0,605 lei, in urma unor schimburi de 2,95 milioane lei.

Actiunile SIF3 - Transilvania au pierdut 7,50%, la pretul de 0,37 lei, pe o lichiditate de 2,18 milioane lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF4 – Muntenia au insumat 1,70 milioane lei, iar titlurile s-au depreciat cu 2,78%, pana la 0,525 lei.

Tranzactiile cu actiunile SIF au insumat circa 11,5 milioane de lei (3,2 mil. euro), ceea ce reprezinta 60% din valoare totala plasata de investitori pe piata reglementata.

Pretul titlurilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 5,29%, ajungand la 8,05 lei, pe fondul unor schimburi de 1,63 milioane lei, iar actiunile Petrom (SNP) au atras o lichiditate de 1,51 milioane lei si s-au depreciat cu 5,56%, pana la 0,17 lei.

Schimburile cu actiuni Erste Bank (EBS) au totalizat 789.000 lei, iar titlurile s-au apreciat cu 3,66%, pana la 76,5 lei, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au pierdut 6,78%, ajungand la 0,55 lei, pe o lichiditate de 686.400 lei.

Titlurile Transelectrica (TEL) au coborat cu 7,25%, la pretul de 12,8 lei, pe o lichiditate de 445.800 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni Transgaz (TGN) au insumat 439.100 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 5,10%, pana la 130,2 lei.

Actiunile Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) au inchis in scadere, cu 10,34%, pana la cotatia finala de 0,026 lei, fiind cele mai tranzactionate actiuni, atragand un volum de 12,5 milioane de actiuni.

Parerile celor doi specialisti sunt impartite si in privinta evolutiei urmatoare a bursei. Murgoci declara ca se asteapta la o corectie pe crestere a preturilor in cursul zilei de azi sau la inceputul saptamanii viitoare.

Analistul Prime Transaction considera ca miscarea ce domina piata in ultima saptamana va continua, deoarece evolutia BVB va fi influentata de trendul pietelor internationale. “Un lucru pozitiv al vanzarilor masive este ca la fiecare plasare de ordine exista o contraparte, chiar si la aceste nivele. Am putea spune ca achizitiile sunt destul de insemnate deoarece la aceste cotatii devalorizate ale actiunilor, lichiditate este una destul de buna”, conchide Barbulescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri