Dupa suspendarea-fulger care a durat o jumatate de ora, Bursa si-a continuat scaderile pana spre final. Desi in primele minute de dupa reluarea tranzactiilor indicii afisau scaderi mult mai ample, BET-FI ajungand chiar foarte aproape de -15%, pana la finalul sedintei, deprecierile s-au mai temperat.
Astfel, indicele BET a scazut cu 8,61%, BET-C cu -8,37 iar indicele financiar afisa o depreciere de -12,82 procente. Indicele BET-XT a scazut cu 8,94% iar BET-NG cu 13,24 procente.

Lichiditatea totala a Bursei din Bucuresti a fost de 8, 2 milioane de euro.

Suspendare fulger: Sedinta BVB se reia dupa mai putin de o ora

In primele minute de tranzactionare dupa reluarea de la ora 14.25, scaderile au continuat pentru indicii Bursei. Astfel, in jurul orei 15.00, indicele finanicar scadea cu peste 13 procente, BET pierdea peste 9%, iar deprecierea BET-C trecuse de pragul de 9%.

“A fost doar o masura de alerta, lucrurile acestea se fac si pe alte piete. Este o perioada dificila, acestea sunt urmarile crizei. Este greu de spus daca a fost o masura binevenita”, a declarat, pentru Wall-Street, Razvan Pasol, managerul Intercapital Invest.

„In astfel de situatii ar trebui sa se actioneze cu mai multa prudenta pentru a trece peste aceste momente de panica”, crede Silviu Enache, manager la KD Capital Management.

Potrivit comunicatului remis de BVB, „masura a fost luata in conditiile in care cele mai multe dintre actiunile admise la tranzactionarea pe piata reglementata organizata si administrata de catre BVB erau cotate la acel moment pentru valori situate cu mai mult de 12% sub preturile de referinta stabilite in sedinta de tranzactionare anterioara”.

Nici pe pietele internationale situatia nu este imbucuratoare. Astfel, contractele futures de pe piata americana scad pana la limita maxima admisa pe fondul ingrijorarilor ca scaderea preturilor va ingheta veniturile.

Tranzactionarea contractelor futures pe indicele Standard & Poor 500 si Dow Jones a fost limitata pentru a preveni scaderi de peste 6%.

Conducerea Bursei de Valori rusesti Micex a decis suspendarea tranzactionarii pana la inceputul saptamanii viitoare, dupa ce actiunile pierdeau circa 15% din valoarea de la inceputul sedintei.

“Din punctul meu de vedere, este vorba de un exit de pe pietele de capital, la nivel global. Dolarul a ajuns la un nivel foarte scazut. Multi investitori de pe toate pietele au vandut actiuni, din acest motiv existand o presiune la vanzare. Au preferat sa marcheze pierderi, dar au intrat pe piata valutara, unde au cumparat dolari si yeni, lucru vizibil in evolutiile acestor monede fata de Euro. ”, a declarat Rares Sofariu, broker la KD.

In ce priveste evoutiile pietelor internationale, brokerul spune ca e o perioada dificila, de la care Romania nu face nota discrepanta. "Multe state dezvoltate au anuntat ca au intrat in recesiune, dar la noi nu suntem cazul. Suntem un stat emergent iar economia noastra da inca semne de stabilitate", a mai spus acesta.

Si Bursa de la Sibiu a suspendat tranzactionarea

Sesiunea de tranzactionare la Bursa Monetar-Financiara si de Marfuri Sibiu (Sibex) a fost oprita la ora 13.45 ca urmare a deciziei BVB de la ora 13.41 de a suspenda temporar activitatea pietei.

Reluarea tranzactionarii contractelor futures si options, avand ca active suport acitunile tranzactionate la BVB, se va face concomitent cu reluarea tranzactionarii acestora pe piata de la Bucuresti, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Reluarea sesiunii de tranzactionare pentru contractele futures si options valutare, respectiv contractele SIBGOLD si BUBOR s-a facut la ora 14.00, fiind precedata de o sesiune de pre-deschidere de 5 minute.

Sedinta a fost reluata in jumatate de ora

Sedinta de tranzactionare a BVB a fost reluata incepand cu ora 14.25, cu cele 15 minute de predeschidere.

Pentru a doua oara in ultimele 14 zile, Consiliul Bursei a decis suspendarea tranzactionarii Bursei de Valori Bucuresti. Sedinta a fost suspendata la ora 13:41, din cauza scaderilor dramatice ale emitentilor. La ora inchiderii, indicele BET pierdea 8,49%, BET-C -8,78, in timp ce indicele BET-FI afisa o scadere de -12,23 procente.

Parerile specialistilor consultati de Wall-Street sunt impartite in ce priveste eficienta deciziei luate de Bursa.

Astfel, Mihai Chisu, broker la IFB Finwest, sustine ca decizia “este o ciudatenie”, mai ales ca din ponderea calculului indicelui BET lipseste Banca Transilvania.

“Fiecare ar trebui sa se obisnuiasca cu aceste riscuri si cu ce inseamna pericolul. Astfel de limitari ar trebui sa fie tot mai reduse. Fiecare investitor reactioneaza separat, nu trebuie sa ii opresti pe altii sa se sperie”, a declarat Chisu, pentru Wall-Street.

In schimb, Marcel Murgoci, directorul de tranzactionare al EstInvest, crede ca aceasta suspendare ofera o pauza investitorilor.

“Lumea este din nou bulversata, ca si la prima decizie de acum doua saptamani de suspendare a tranzactionarii. Daca sedinta se va relua, si cred ca se va intampla asta curand, nu vor exista scaderi mai mari. Suspendarea va oferi o pauza atat investitorilor, cat si brokerilor, iar suspendarea nu va duce la o inrautatire a lucrurilor” , a explicat Murgoci.

Credeti ca decizia BVB de a suspenda pentru mai putin de o ora sedinta de tranzactionare a fost una buna? Comentati pe Wall-Street Forum.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri