Indicele principal si capitalizarea pietei Rasdaq au scazut cu circa 9% in ultima saptamana, in ton cu tendinta puternic descendenta a pietei reglementate, iar pesimismul extrem al investitorilor a favorizat ofertele de preluare si consolidarea actionarilor majoritari, sustin analistii.
In perioada 20 - 24 octombrie, schimburile din piata Rasdaq au insumat 46,58 milioane lei (12,85 milioane euro), de peste doua ori mai mult decat in saptamana precedenta, cand rulajul pietei a fost de 19,23 milioane lei (circa 5,11 milioane euro).

Capitalizarea pietei a scazut in ultima saptamana cu 9,14%, pana la 14,37 miliarde lei (3,9 miliarde euro), dupa ce la sfarsitul saptamanii precedente valoarea de piata a companiilor listate era de 15,81 miliarde lei (4,23 miliarde euro).

"In acest context se remarca faptul ca actionarii majoritari la o serie de companii listate pe Rasdaq folosesc prilejul furnizat de pesimismul extrem al investitorilor pentru a-si consolida participatiile sau pentru a incerca delistarea companiilor de pe segmentul Rasdaq", sustin analistii de la Intercapital Invest, citati de NewsIn.

Indicele principal al pietei, RAQ-C, a pierdut 9% in ultima saptamana, de la 2.663,49 puncte, pana la 2.424,20 puncte.

Cel mai mare rulaj din piata Rasdaq in ultima saptamana s-a realizat cu titlurile unui agromec din Teleorman, Agrinatura Nanov (AGNV), in sedinta de marti fiind transferat 70% din capitalul social al acestuia, printr-o tranzactie record, de 30,62 milioane lei. Ulterior, actionarul majoritar al Agrinatura Nanov (AGNV), Pena Eugen, a raportat vanzarea pachetul de 70% din actiuni.

"Este o tranzactie in care s-a vandut probabil o societate cu miza imobiliara, avand in vedere valoarea tranzactiei", declarase marti Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Cele 317.302 de titluri Agrinatura Nanov au fost schimbate la pretul de 96,50 lei, cu 96,37 lei peste ultima cotatie din piata, adica o variatie procentuala de 74.130%, tranzactia ridicandu-se astfel la 30,62 milioane lei (8,46 milioane euro).

"Vedem acest gen de variatie pentru ca probabil nu s-au facut tranzactii de ani de zile si este vorba de un pret la care s-au inteles cumparatorul cu vanzatorul. Astfel, nu este relevant ultimul pret la care s-au efectuat tranzactii, avand in vedere ca s-au realizat acum cativa ani", a explicat Necula.

Titlurile Imotrust Arad (ARCV) au captat la nivelul ultimei saptamani un rulaj de 4,16 milioane lei, dupa ce compania din domeniul materialelor textile UTA Arad a cumparat in sedinta de joi circa 14% din actiunile dezvoltatorului imobiliar, pentru aproape 4 milioane lei. In schimb, cotatia ARCV s-a prabusit cu 37%, pana la 0,0834 lei.

Actiunile Atlas Gip Ploiesti (ATGJ) a atras a treia lichiditate din piata in intervalul 20 - 24 octombrie, de 2,31 milioane lei, titlurile mentinandu-se la cotatia de 80 lei.

Totodata, actionarul majoritar al Atlas Gip, Weatherford International Eastern Europe SRL, a lansat o oferta publica de preluare pentru 13,99% din capitalul social al firmei de carotaj, dupa ce in iulie cumparase 86% din actiunile Atlas Gip de la grupul Tender.

Weatherford International ofera actionarilor minoritari un pret de 83 lei pe actiune, ceea ce ridica valoarea ofertei la 9,88 milioane lei.

Indicele RAQ-I, care arata evolutia actiunilor listate la prima categorie a pietei Rasdaq, a scazut puternic in intervalul analizat - cu 15,17% - de la 3.009,04 puncte, pana la 2.552,52 puncte.

Cea mai ridicata lichiditate la aceasta categorie a fost atrasa de titlurile Electromagnetica Bucuresti (ELMA), a caror cotatie s-a prabusit cu 32%, pana la 0,38 lei, pe un rulaj de 215.260 lei.

Actiunile Rompetrol Bucuresti (VEGA) s-au scumpit cu doar 0,45%, pana la 0,2210 lei, in urma unor schimburi de 24.910 lei, iar cotatia titlurilor ArcelorMittal Tubular Products Roman (PTRO) a scazut agresiv - cu 42,4% - la 3,80 lei, pe o lichiditate de 11.600 lei.

Indicele RAQ-II, care arata evolutia companiilor listate la categoria a II-a a pietei Rasdaq, a coborat cu 5,4% in ultima saptamana, de la 6.111,62 puncte, pana la 5.779,42 puncte.

Titlurile Comvex Constanta (CMVX) au fost cele mai lichide la acesta categorie, cu schimburi de 110.000 lei si un pret in scadere cu 3,7%, la 52 lei.

De asemenea, si Comvex este tinta unei oferte de preluare care a inceput miercuri, Mittal Steel Holdings, subsidiara producatorului de otel Arcelor Mittal, oferind 155,64 milioane lei (41,73 milioane euro) pentru un pachet de 64,01% din actiunile operatorului portuar.

Mittal Steel Holdings ofera 55 lei pentru fiecare actiune Comvex (CMVX) din cele 2,83 milioane de titluri care fac obiectul ofertei, iar daca oferta se va incheia cu succes, Arcelor Mittal, cel mai mare grup siderurgic din lume, ar ajunge sa controleze in intregime operatorul portuar prin intermediul celor doua subsidiare ale sale.

Actiunile Romportmet Galati (ROMT) s-au ieftinit cu 1,82%, pana la 10,80 lei, in urma unor schimburi de 18.100 lei, in timp ce cotatia titlurilor Unisem Bucuresti (UNISEM) a coborat cu 7%, pana la 0,04 lei, pe o lichiditate de 7.150 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri