Cu cateva zile inainte de alegerile prezidentiale americane, pe Wall Street lucrurile par deja decise: fara ezitare, investitorii pariaza pe o victorie a democratului Barack Obama, desi nu i-ar deranja sa castige adversarul sau republican, John McCain.
"Avand in vedere avansul lui Obama in sondaje, numele urmatorului presedinte este destul de clar", apreciaza Owen Fitzpatrick, de la Deutsche Bank, citat de AFP.

Mai mult, Mace Blicksilver, directorul Marblehead Asset Management, spune ca "pentru multi dintre investitori, victoria lui Obama este deja integrata in piata".

Pe site-ul Intrade, unde se pot cumpara "actiuni" la amandoi candidatii, Barack Obama este prezentat castigator cu 84,5%, in timp ce cota lui John McCain este de 16,6%. In septembrie, McCain urcase peste 50%, potrivit NewsIn.

La randul lor, economistii de la IHS Global Insight au calculat ca democratul va castiga cu 53,1% fata de 46,9% cat va avea adversarul sau, ceea ce "nu este surprinzator, avand in vedere slabiciunea economiei".

Sam Stovall, strateg la Standard & Poor's, se bazeaza pe statistici: in mod obisnuit, daca piata scade intre august si sfarsitul lui octombrie inaintea alegerilor (ceea ce s-a intamplat anul acesta), partidul aflat la putere pierde. Situatia s-a repetat de sase ori, incepand din 1928, si regula nu a suferit decat o exceptie: realegerea republicanului Dwight Eisenhower in 1956.

Desi se pregateste pentru o victorie democrata, prima piata financiara mondiala nu se bucura de perspectiva.

"Daca Obama castiga cu un avans considerabil, pot sa va asigur ca miercuri va fi o zi dificila" pe Wall Street, avertizeaza Mace Blicksilver. "Investitorii stiu ca taxele pe castigurile bursiere vor creste si vor incepe vanda".
Potrivit unei analize a institutului Brookings, Barack Obama vrea sa ridice nivelul maxim de impozitare pe castigurile bursiere la 20%, fata de 15% in prezent.

In schimb, "daca va castiga McCain, piata va urca cu 10% la deschidere si va ramane pe verde toata sedinta", pronosticheaza Blicksilver.

Cu toate acestea, John McCain criticase in timpul campaniei "imprudenta Wall Street-ului", pe care l-a facut responsabil pentru dificultatile economiei americane, si promisese reformarea pietei financiare.

"Pietei ii place liberul schimb si taxele mici pe capital. Daca McCain ajunge la Casa Alba, piata va urca", afirma Lindsey Piegza, de la FTN Financial. "Daca ne indreptam spre protectionism, spre mai multe masuri - intre ghilimele - socialiste ale democratilor, nu sunt sigura ca acest lucru va fi considerat pozitiv", continua ea.

"Piata prefera in general republicanii, dar majoritatea oamenilor cumpara actiuni pe termen lung si le transmit copiilor. Nu vor vinde pentru ca puterea trece de la un partid la altul", relativizeaza Sam Stovall. Cu atat mai mult cu cat Wall Street-ul a cunoscut ani mai buni sub presedintii democrati, cu o progresie anuala medie de 10,7% fata de 6,4% in timpul presedintilor republicani, explica analistul.

"Piata detesta incertitudinea", remarca Owen Fitzpatrick. "In mod obisnuit, piata urca dupa alegeri". Opinia este impartasita de Al Goldman, de la Wachovia Securities. "Trebuie sa ne asteptam la niste ezitari luni si marti, inainte de alegeri, dar la o crestere dupa, indiferent care va fi castigatorul". "Urmatoarea problema pentru piata va fi peste doua-patru saptamani, cand presedintele ales va incepe sa spuna ce are de gand pentru 2009", apreciaza el.

Sceptic, Donald Ratajczak, de la Morgan Keegan, se intreaba: "McCain va restabili increderea? Avem nevoie de un razboinic sau de un intelectual? De ce Obama continua sa vorbeasca de redistribuit bogatii, cand bogatia se evapora? Inainte de a schimba modul cum tai prajitura, trebuie sa te asiguri sa o ai in continuare pe masa", subliniaza analistul.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri