Persoanele din interiorul companiilor listate pe piata reglementata de la Bursa de Valori Bucuresti au realizat achizitii in luna octombrie de circa 15 milioane de lei (4,1 milioane euro). Printre preferatele insiderilor s-au aflat actiunile SIF5 - Oltenia si ale bancii BRD Societe Generale (BRD).
Daca ne uitam in istorie luna octombrie este perioada in care s-au inregistrat de cele mai multe ori scaderi ale pietei, ne-a explicat Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction, dar nu este o constanta in fiecare an aceasta situatie.

Insiderii au inceput sa faca achizitii sustinute inca din primavara-vara acestui an, iar pe masura ce preturile au inceput sa scada, acestia s-au orientat spre acumulare de actiuni si pachete semnificative. Inafara de SIF1, insiderii societatile de investitii financiare au fost cumparatori neti in luna octombrie.

Dintre societatile de investitii financiare, cea mai cumparata a fost SIF5, cu 4,82 milioane de lei (1,32 milioane euro). Cele mai multe achizitii au fost realizate de Oltenia Leasing, institutia financiara bancara controlata de SIF5, in valoare totala de 4,6 milioane lei (1,28 milioane euro). De altfel, printre cele 13 persoane initiate care au cumparat actiuni SIF5 s-a aflat si directorul general al societatii, Tudor Ciurezu.

Printre achizitiile lui Ciurezu s-au aflat si actiunile Biofarm (BIO) si Altur Slatina (ALT) pentru care a platit in total peste 22.000 de euro.

Altur si Saga, cele mai mari cumparatori SIF2

La SIF2 – Moldova cele mai importante achizitii au fost realizate de compania de turism bacauana Saga, cu o valoare de 15.000 euro, si de Altur Slatina, cu 51.500 euro.

“Trebuie sa avem in vedere ca achizitiile mari realizate de insideri in ultima luna pe simbolurile SIF2 si SIF5 s-au facut in conditiile unor scaderi masive ale cotatiilor. Practic indicele BET-FI a pierdut in octombrie 56,45%, cel mai mult dintre indicii autohtoni, in aceste conditii, multi investitori au considerat o oportunitate deosebita realizare de achizitii in aceasta perioada”, considera Gabriel Aldea, responsabil departament Front Office la Intercapital Invest.

Brokerul afirma ca achizitiile insiderilor nu reprezinta o garantie pentru o evolutie buna in perioada urmatoare. “Un exemplu in acest sens poate fi SIF3, unde insiderii au cumparat cantitati importante de actiuni imediat dupa anuntul privind deblocarea actiunilor gratuite. In acel moment pretul actiunilor societatii de investitii financiare era in jur de 1 leu. Pretul de inchidere de vineri pentru actiunile SIF Transilvania este 0,262 lei/actiune”, explica Aldea.

SIF3, cumparata si cumparator

Urmatoarea in topul achizitiilor insiderilor la SIF-uri in octombrie se afla SIF3 – Transilvania cu o valoare totala de peste 76.000 de euro. Presedintele societatii, Mihai Fercala, si directorul general, Floriean Firu, au continuat sa cumpere actiuni la SIF-ul pe care o conduc.

Astfel, Fercala a cumparat 139.000 actiuni pentru care a platit circa 18.000 de euro, fiind insa intrecut de achizitiile directorul general de 55.000 euro.

SIF Transilvania a cumparat in ultima luna 197.700 actiuni ale societatii Turism, Hoteluri, Restaurante Marea Neagra (EFO) pentru 40.000 euro.

Insiderii SIF4 – Muntenia au fost cumparatori neti in ultima luna realizand tranzactii de mai putin de 50.000 euro.

In cazul SIF1 – Banat Crisana, valoarea tranzactiilor a fost una redusa de doar 7.800 euro , dintre care 5.200 euro au venit din vanzari. SIF Banat Crisana a fost, in schimb, insider cumparator al actiunilor BRD, pentru 10.500 euro si BIO, pentru cele din urma platind 0,30 milioane euro.

SocGen a cumparat circa 6 mil. actiuni BRD

Din valoarea totala a achizitiilor insiderilor pe societatile de la BVB, cea mai mare valoare a fost realizata cu actiunile BRD, circa 6 milioane lei (1,65 milioane euro). Pe parcursul lunii octombrie, banca-mama a BRD GSG, Societe Generale a cumparat actiuni 5,9 milioane de lei (1,62 mil. euro).

Chiar si presedintele BRD a considerat ca actiunile propriei banci sunt atractive acesta cumparand 7.000 de unitati pentru care a platit circa 7.000 euro.

“Insiderii au observat divergenta intre ceea ce face compania si situatia ei bilantiera si pretul din piata si astfel au intrat la cumparare. Insa si unii insideri au avut de suferit deprecieri semnificativ, in special cei care au inceput sa cumpere la jumatatea acestui an, pentru ca desfasurarea crizei i-a surprins pe foarte multi”, a declarat Necula.

Romanian Investment Fund din Cipru (RIF) a mai investit in octombrie 3.700 de euro pentru 0,32% din actiunile Policolor (PCL) in valoare de 3.700 de euro. RC2 si RIF au anuntat la inceputul verii ca doresc sa achizitioneze toate actiunile producatorului de vopseluri, avand posibilitatea de a delista societatea de la Bursa de Valori.

Presedintele producatorului de piese auto UAMT Oradea (UAM), Stanciu Ioan, a achizitionat concertat in luna octombrie 163.700 actiuni pentru care a platit 156.000 euro. Conform raportarilor de la sfarsitul lunii august, Stanciu detinea 8,45% din UAM la care se adauga participatia de 0,65% cumparata in ultima luna.

“In conditii normale de piata, achizitiile insiderilor erau considerate un semnal de cumparare, dar acum asistam la o criza fara precedent si nu cred ca mai putem sa consideram in acest fel, pentru simplul fapt ca nimeni nu cunoaste in acest moment dimensiunile crizei economice”, continua reprezentatul Prime Transaction. Totusi insiderii investesc pentru un orizont de timp indelungat si in mod evident valorile la care s-a ajuns, fac foarte atactive achizitiile pentru cei care au planuri investitionale orientate in urmatorii 2-3 ani, conchide el.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri