Problemele create pe pietele de capital din Statele Unite ale Americii si din Europa, precum si asteptarile negative asupra evolutiei economiei nationale au impins investitorii straini sa scoata de pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) circa 148,22 milioane de lei in 2008, lucru nemaintalnit de sase ani.
“Vanzarile masive ale nerezidentilor din 2008 se explica in primul rand prin asteptarile negative in privinta economiei romanesti in perioada urmatoare. Pe langa acest aspect, ei au fost determinati si de evolutiile pietelor internationale si de scaderile masive, intampinand probleme de lichiditate”, a declarat, pentru Wall Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

In perioada 2001-2007, nerezidentii au fost cumparatori neti, insa in ultimul an acestia au cedat actiuni in valoarea de 2,14 miliarde lei (583 milioane euro), cu peste 148,22 milioane lei mai mult decat nivelul achizitiilor, de circa 2 miliarde lei (544 milioane euro).

“Volatilitatile pietelor de capital dezvoltate care au dus la scaderi destul de consistente a indicilor au facut investitorii straini sa renunte si la o parte din detinerile din tarile considerate mai riscante, in principal in lunile ianuarie, mai si octombrie”, ne-a explicat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Necula afirma ca pentru investitorii straini piata de capital din Romania este plasata pe un plan secundar, iar in cazul unor probleme exit-ul de pe aceasta piata era cel mai la indemana.

Rezidentii, cumparatori neti in 2008


In cei sase ani, investitorii romani au fost contrapartea strainilor si au inregistrat solduri negative. Insa, rolurile s-au schimbat in 2008, iar investitorii autohtoni au achizitionat titluri de 4,86 miliarde lei (1,32 miliarde euro) si au vandut de 4,67 miliarde lei (1,27 miliarde euro), soldul la finalul anului fiind de +185 milioane lei (49,3 milioane euro).

Totusi, in ultima luna din 2008 strainii au inceput sa acumuleze si au inregistrat un sold pozitiv de 7,02 milioane lei, dupa ce au cumparat de 102,53 milioane lei si au vandut de 95,51 milioane lei.

Ca urmare, jucatorii autohtoni au fost cei care au vandut mai mult pe Bursa in decembrie, de 84,35 milioane lei, si au cumparat de 77 milioane lei, ceea ce a determinat un ecart negativ de 7,35 milioane lei.

Straini nu vor fi activi in acest an in piata

Scaderile importante inregistrate in ultimul an, de peste 70%, au fost determinate de iesirile masive ale nerezidentilor de pe Bursa de la Bucuresti, dar au fost cauzate si de lipsa posibilitatii investitorilor romani de a atenua acest soc.

“Anticipez un an 2009 foarte slab din punct de vedere al lichiditatii deoarece tranzactiile strainilor vor fi foarte mici, iar rezidentii, pe langa lipsa culturii investitionale, sunt lipsiti de incredere in piata de capital si nu vor mai regasi randamente foarte mare”, completeaza Necula.

El considera ca o mica parte dintre nerezidentii ramasi in piata isi vor continua iesirile, iar altii, putini la numar, vor acumula portofolii pentru urmatorii 2-3 ani.

“In momentul in care efectele crizei financiare care afecteaza majoritatea economiilor se vor ateuna, investitorii straini vor reveni la cumparare avand in vedere ca preturile multor companii listate la BVB sunt tentante”, declara brokerul Intercapital.

Nicu Grigoras este de parere ca prima parte a anului 2009 nu pare prea optimista si probabil investitorii straini nu vor reveni in Romania atat timp cat indicii bursieri externi nu se vor stabiliza.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri