Prima sedinta de tranzactionare din saptamana a fost caracterizata de scaderi moderate, pe fondul unei lichiditati scazute, de 2,6 milioane de euro. Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca prognoza pesimista a Comisiei Europene si dezechilibrele sistemului bancar european au fost principalele cauze ale evolutiei de ieri.
Ieri, indicele BET s-a depreciat cu 2,19%, dupa o sedinta pozitiva in prima parte. Indicele BET-FI a pierdut 2,85%, cel mai lichid fiind SIF Moldova, unde s-au transferat 1,095 milioane de actiuni, emitentul pierzand 5,36%, fata de sedinta anterioara. BET-C a pierdut 1,82 procente.

“Am avut o sedinta care a inceput destul de bine cu aprecieri in nota pietelor externe. In momentul in care CE a publicat prognozele pentru 2009 cu privire la Romania piata a inceput sa coboare incet, iar ceea ce s-a intamplat in sectorul bancar din Europa si asteptarile foarte pesimiste privind intregul sistem au amplificat deprecierile de pe piata locala. Lichiditatea a crescut in momentul in care am inregistrat preturi din ce in ce mai mici, dar se mentine in continuare la cote foarte reduse. In continuare ramanem corelati cu pietele externe, dar doar la amplitudini mai mari ale variatiilor burselor straine”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, director adjunct de operatiuni la Prime Transaction.

“Indicii europeni au avut o evolutie pozitiva in prima parte a zilei de ieri, gradul de volatilitate fiind extrem de pronuntat. Indicele DAX avea o pierdere de 1,14% in jurul orei 17:00, dupa o deschidere pe verde”, a declarat Mihai Hancu, broker la Intercapital Invest.

Stirea care a dus la scaderea burselor europene a venit de la Banca britanica Royal Bank of Scotland, care ar putea anunta pierderi de 31 de miliarde de Euro in 2008, pe 26 februarie. Cotatile RBS s-au prabusit pe Bursa de la Londra.

Dupa debutul pozitiv, stirile negative de ieri au schimbat evolutia bursei. Astfel, Necula crede ca atat prognoza CE pentru 2009 in Romania si agravarea asteptarilor pesimiste din sistemul bancar au influentat in egala masura evolutia bursei locale.

“Declansarea valului de vanzare a fost facuta in momentul comunicatului de presa, deoarece asteptarile CE depasesc in pesimism asteptarile investitorilor, BNR si Guvernului roman. Continuarea vanzarilor nu a fost decat un lucru firesc, avand in vederea corelarea cu scaderile accelerate ale pietelor europene pe fondul agravarii problemelor sistemului bancar european”, a explicat acesta.

Incertitudinea va continua si in zilele urmatoare

Zilele viitoare vor aduce multa incertitudine, dupa ce principalele banci americane au inregistrat pierderi-record pe ultimul trimestru al anului 2008. Barilul de petrol se tranzactioneaza la 35,9 de USD, dupa ce in cadrul sedintei anterioare s-a consemnat un nou minim local foarte aproape de 33 de USD, a mai explicat brokerul Intercapital.

”Indicii bursieri de la Bucuresti au avut evolutii negative, volumele fiind foarte reduse. Piata se afla intr-un range. Ne putem astepta la evolutii indecise si in urmatoarea perioada, daca pietele internationale se mentin relativ stabile", sustine acesta.

Astfel, evolutiile din sedintele urmatoare vor fi caracterizate de aceeasi reticenta a investitorilor si de evenimente ce vor agita piata.

“Ca si pana acum, va exista o reticenta atat din partea cumparatorilor, care nu vor sa isi asume riscuri in aceasta perioada, cat si din partea vanzatorilor care au devenit imuni la aceste preturi. Nu ma astept la variatii semnificative, decat in cazul unor miscari ample pe pietele internationale, dar fara o lichiditate semnificativ mai mare. Va fi o saptamana agitata cu evenimente diverse care vor influenta pietele: invesitrea noului presedinte american, anuntul unor noi planuri de interventie in economie, rezultate financiare ale companiilor americane, indicatori macroeconomici, bugetul pentru 2009 anuntat de catre Guvern si tintele macroeconomice ale Romaniei”, a conchis Gabriel Necula.

In sedinta de ieri, actiunile TLV au atras cea mai mare lichiditate, de 3,28 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 5,04%, in vreme ce tranzactiile cu Erste Bank au insumat 854.700 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 8,91%.

”Titlurile Petrom s-au depreciat cu 0,52%, schimbandu-se in jur de 4,7 milioane de actiuni. Titlurile Rompetrol Rafinare s-au corectat in cursul sedintei de luni, depreciindu-se cu 5,06%. Interesul pe acest emitent a fost in crestere, schimbandu-se peste 44 de milioane de actiuni”, a mai spus Hancu.

Pretul actiunilor BRD a coborat cu 2,45% iar actiunile SIF Moldova au atras o lichiditate de 591.500 lei,si s-au depreciat cu 5,36%.

Schimburile cu actiuni SIF Muntenia au totalizat 570.400 lei, iar titlurile s-au ieftinit cu 0,74%. Titlurile SIF3 s-au ieftinit cu 1,81%, pe o lichiditate de 274.400 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Banat-Crisana au insumat 254.800 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 3,91%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri