Bursa de la Bucuresti si-a continuat declinul in ultima saptamana, cea mai mare presiune la vanzare fiind resimtita de actiunile bancare si de cele ale societatilor de investitii financiare (SIF), ceea ce a dus la o cadere cu 10% a indicelui BET-FI, sub minimele din octombrie 2008, sustin analistii.
Rulajul total al pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) a scazut usor in intervalul 26 - 30 ianuarie, la 54,9 milioane lei, in pofida schimburilor intense cu actiunile BRD si Banca Transilvania. De asemenea, tranzactiile cu obligatiunile Bancii Internationale pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD) au adus 3,42 milioane lei la lichiditatea totala.

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a crescut cu 3,62% in ultima saptamana, la aproape 37 miliarde lei (8,65 miliarde euro), in urma aprecierilor din sectorul petrolier, care au compensat scaderile puternice ale actiunilor financiare.

Indicele BET-FI sparge minimele din octombrie, dupa o cadere cu 10%

Evolutia descendenta a Bursei a continuat si in ultima saptamana, afectate fiind mai ales actiunile din sectorul financiar-bancar, lucru care s-a vazut in directia indicilor, BET-FI avand cea mai puternica scadere, de circa 10%.

"Piata interna a inregistrat volatilitati mai mari, o reactie negativa mai accentuata avand indicele BET-FI, care a testat in aceasta saptamana noi minime, inchizand sub pragul de 10.000 de puncte. Scaderea indicelui BET-FI este normala daca avem in vedere faptul ca acesta era singurul indice care nu testase inca noi minime de dupa octombrie 2008", comenteaza, potrvit NewsIn, Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest.

Restul indicilor se mentin in jurul minimelor ultimilor cinci ani.

In ultima saptamana, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 2,07%, la 2.253,02 puncte, iar indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 1,92%, pana la 1.510,65 puncte.

Indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a scazut cel mai mult dintre in intervalul analizat, cu 9,95%, la nivelul de 9.707,83 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a pierdut doar 1,03%, la 4.504,62 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a scazut puternic in ultima saptamana, cu 4,67%, la 211,76 puncte.

In schimb, indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a urcat cu 2,86%, pana la 330,11 puncte, in urma evolutilor bune ale actiunilor petroliere.

Sectorul financiar-bancar, sub presiunea vanzatorilor

"Sub presiunea evolutiilor externe si a sentimentului general de teama din sectorul bancar, bancile de la noi au suferit in aceasta saptamana deprecieri mari si in conditii de lichiditate in crestere", conform unei analize saptamanale a Prime Transaction.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au atras din nou cel mai mare interes, semn ca presiunea la vanzare de pe urma consolidarii valorii nominale si a reluarii la tranzactionare inca nu s-a epuizat. Titlurile au pierdut 11,24% in ultima saptamana si au generat 29% din rulajul total al Bursei pe sectiunea de actiuni.

Aceeasi tendinta au avut-o si titlurile BRD SocGen (BRD), care s-au depreciat si mai puternic - cu 13,33% - pe a doua lichiditate din piata.

In schimb, actiunile bancii austriece Erste (EBS) s-au scumpit cu 10,85% in perioada 26-30 ianuarie si au captat doar 4,60% din lichiditatea pietei.

"Bancile au fost tinta predilecta a vanzatorilor si odata cu acestea si societatile de investitii financiare (SIF), in ale caror portofolii aceste active au o pondere foarte importanta", arata si o analiza a KTD Invest.

Actiunile SIF Moldova (SIF2) au notat cea mai puternica scadere in ultima saptamana, cu 12,9%, din cauza vanzarilor mai agresive din sedinta de joi. In schimb, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut cea mai mica depreciere, cu 6,44%, dar au atras in acelasi timp si cea mai mare lichiditate dintre SIF-uri, si a treia din intreaga piata.

Potrivit analistilor de la Prime Transaction, SIF Transilvania (SIF3) si SIF Oltenia (SIF5) sunt singurele care au coborat sub minimele din octombrie, considerate praguri suport importante, dupa ce au pierdut in intervalul 26-30 ianuarie in jur de 10% fiecare.

Cele mai putin atractive dintre actiunile societatilor de investitii financiare au fost ale SIF Muntenia (SIF4), care au atras doar a zecea lichiditate de la Bursa si s-au ieftinit cu 10,7%.

"Lovituri grele pentru SIF-uri, acestea fiind printre primele care sufera atunci cand intram intr-un context negativ, plin de vesti proaste si dominat de un sentiment general de prudenta. In general au avut o lichiditate mai buna, semn ca apropierea de minimele din octombrie a inceput sa atraga atentia investitorilor, de ambele parti", sustin analistii Prime Transaction.

Actiunile petroliere, ferite de scaderile pietei

"Flagelul scaderilor nu a ajuns in sectorul petrolier, cel putin nu la cele doua mari companii, cu toate ca lichiditatea a scazut mult fata de saptamana anterioara. S-a cumparat, e adevarat, dar nu cu entuziasm", spune Paul Brendea in analiza Prime Transaction.

Actiunile Petrom (SNP) a avut cea mai buna evolutie din sector cu un avans de 7,7%, iar cotatia titlurilor Rompetrol Rafinare (RRC) a crescut cu aproape 3,9%. Totusi, rulajele au fost destul de mici, cele doua actiuni captand 7,15% din rulajul total.

De asemenea, si actiunile Transgaz (TGN) au avut o tendinta de crestere in ultima saptamana, cu un castig de 3,55%, in vreme ce, tot din sectorul companiilor de utilitati, titlurile Transelectrica (TEL) au avut o evolutie divergenta, cu o depreciere de 5,77%.

Vedeta saptamanii a fost, insa, Azomures, care a anuntat repornirea activitatii in urma imbunatatirii situatiei de pe piata de ingrasaminte. Ca urmare, cotatia actiuilor Azomures (AZO) a saltat cu aproape 35%, fiind momente in care nu mai existau in piata vanzatori.

"Intr-o perioada de scaderi pe majoritatea burselor, AZO a reusit sa sfideze criza in ianuarie, cumuland un avans de peste 45% fata de finalul anului trecut", potrivit analistului de la Prime Transaction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri