Teama investitorilor cu privire la problemele sectorului bancar european si a expunerii in pietele emergente s-a reflectat si asupra indicilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB), care au scazut in ultima saptamana cu pana la 16%, atingand noi minime, sustin analistii.
"Atentia investitorilor de pe marile burse a fost atintita in aceasta saptamana asupra sectorului bancar in special asupra bancilor cu subsidiare in Europa de Est si a problemei expunerii acestora la aceasta zona in contextul in care economiile din regiune se deterioreaza", precizeaza un raport saptamanal de analiza a casei de brokeraj Prime Transaction.

Avalansa de scaderi pe Bursa a inceput dupa ce agentia Moody’s a avertizat ca ratingurile bancilor austriece si suedeze ar putea fi coborate din cauza expunerii din Europa de Est, in contextul in care economiile din regiune continua sa slabeasca, motiv pentru care Fondul Monetar International (FMI) a acordat deja sprijin financiar Letoniei, Ungariei, Serbiei si Ucrainei.

Astfel de ajutoare ar putea fi acordate si Bulgariei, Romaniei, Lituaniei si Estoniei, din cauza recesiunii globale ce afecteaza tot mai multe banci, conform unui studiu al Capital Economics.

Ca urmare, "sectorul bancar a tras marile burse in jos in aceasta saptamana, frica de viitoare rezultate nefavorabile, prudenta excesiva cu care sunt vazute perspectivele, inconsistenta estimarilor sunt factori care pun intr-o lumina proasta acest sector", potrivit raportului Prime Transaction, citat de NewsIn.

La Bursa de Valori Bucuresti, volatilitatea s-a mentinut ridicata in perioada 16 - 20 februarie, iar lichiditatea a fost ceva mai buna decat in saptamana anterioara. Rulajul pe sectiunea de actiuni a sporit cu 30%, la 49,19 milioane lei (11,46 milioane euro). De asemenea, tranzactiile cu instrumente financiare cu venit fix au insumat in intervalul analizat 7,78 milioane lei, cele mai importante transferuri fiind realizate cu titluri de stat.

Capitalizarea pietei reglementate a scazut cu inca 14,4% in ultima saptamana, la numai 28,492 miliarde lei (6,657 miliarde euro), in urma a trei zile de scaderi agresive, care nu au reusit sa fie compensate de doua sedinte de revenire.

Problemele bancilor lovesc cel mai puternic indicele SIF-urilor

In ultima saptamana, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 7,87%, pana 1.994,47 puncte.

De asemenea, indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 8,12%, coborand la 1.320,10 puncte.

Cea mai abrupta scadere din intervalul 16 - 20 februarie a inregistrat-o indicele BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), in contextul in are cele cinci SIF-uri au participatii importante la bancile de pe piata locala, subsidiare ale institutiilor de credit occidentale. Ca urmare, BET-FI s-a prabusit cu 15,82%, la nivelul de 8.260,95 puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a pierdut 11,68%, pana la 3.685,43 puncte.

De asemenea, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a coborat cu 10,56% in ultima saptamana, pana la 183,54 puncte.

In schimb, indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a avut cea mai usoara scadere, cu numai 4,03%, la 308,76 puncte.

Investitorii au taxat cu 26% actiunile Erste Bank, pentru expunerea in Europa de Est

Sectorul bancar a atras schimburi de circa 18 milioane lei - 37% din rulajul cu actiuni din ultima saptamana la Bursa, iar actiunile BRD SocGen si Banca Transilvania au ocupat primele doua pozitii in functie de valoarea schimburilor.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat in saptamana incheiata prima lichiditate pe piata de actiuni, de 9,16 milioane lei, iar cotatia lor s-a prabusit cu 20%, pana la 4,20 lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au urmat cu un rulaj de 6,22 milioane lei si o depreciere mult mai usoara - de 8,86% - care le-a adus la pretul de 0,72 lei.

Titlurile Erste Bank (EBS), tranzactionate la sectiunea Internationala a BVB, au fost cele mai afectate din sector in ultima saptamana, cu o cadere de 25,85%, la 30,40 lei/actiune, si au atras un rulaj de 2,41 milioane lei. Erste are o expunere semnificativa pe pietele din Europa de Est, situatie taxata de investitori.

Totusi, presedintele executiv al Erste, Andreas Treichl, a declarat vineri ca banca austriaca nu are nevoie si nu solicita finantare din partea statului roman pentru Banca Comerciala Romana, o banca bine capitalizata, si isi va sustine clientii care au nevoie de ajutor pentru a depasi eventuale dificultati in contextul actual.

SIF-urile s-au prabusit

Participatiile la banci sunt principalele active ale celor cinci societati de investitii financiare (SIF) si, pana in pezent, cea mai importanta sursa de venituri, ca urmare a dividendele primite. In acest context, vanzatorii au facut piata pe sectorul SIF in ultima saptamana, cea mai mare scadere – de 20% - fiind inregistrata pe actiunile SIF Moldova.

Valoarea totala a schimburilor cu actiunile SIF in saptamana 16 - 20 februarie a fost de 16,12 milioane lei, adica o treime din lichiditatea Bursei pe sectiunea de actiuni.

Titlurile SIF Oltenia (SIF5) au atras in ultima saptamana o lichiditate de 3,39 milioane lei, prima din acest sector, iar cotatia SIF5 a coborat cu 16,32%, la 0,3590 lei/titlu.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urmat cu un rulaj de 3,27 milioane lei si o depreciere puternica, de 19,75%, pretul ajungand astfel la 0,39 lei/actiune.

Cotatia titlurilor SIF Moldova (SIF2) s-a prabusit in intervalul analizat cu 20%, pana la 0,2960 lei/unitate, iar titlurile au avut rulaj de 3,23 milioane lei.

In schimb, actiunile SIF Muntenia (SIF4) s-au ieftinit cel mai putin din sector - cu 10,06% - la pretul de 0,42 lei, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 3,14 milioane lei.

Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au urmat cu o lichiditate de 3,09 milioane lei si s-au depreciat cu 16,60%, ajungand la 0,1960 lei/actiune.

Petrom ramane verde intr-o saptamana cu scaderi generalizate

Titlurile Petrom (SNP) au fost printre singurele care s-au apreciat in ultima saptamana, cu 0,67%, la cotatia de 0,15 lei, iar schimburile s-au ridicat la 3,27 milioane lei.

In schimb, actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au pierdut 4%, pana la pretul de 0,0240 lei, pe o lichiditate saptamanala de 1,63 milioane lei, iar actiunile Transelectrica (TEL) s-au ieftinit cu 8,63%, la 9 lei, pe fondul unei lichiditati de 2,6 milioane lei.

De asemenea, actiunile Transgaz Medias (TGN) au pierdut 6,54%, ajungand la 100 lei, in urma unor schimburi de 832.068 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri