Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a dat unda verde bancii americane Morgan Stanley sa vanda cele 51% din actiunile HTI Valori Mobiliare catre Daniel Tepes, fostul actionar majoritar, a declarat Victor Stanila, purtatorul de cuvant al CNVM, citat de NewsIn.
In urma tranzactiei, a carei valoare nu este inca cunoscuta, Daniel Tepes va controla 99,89% din capitalul HTI Valori Mobiliare.

Acesta este inca un pas pe care holdingul bancar din Statele Unite il face pentru a se retrage de pe piata romaneasca. La finele anului trecut, Morgan Stanley isi scosese la vanzare actiunile pe care le detinea in cadrul Bursei de Valori Bucuresti, insa pachetul nu si-a gasit cumparator.

Tot anul trecut, fondurile de investitii ale Morgan Stanley si-au vandut o mare parte dintre actiunile pe care le aveau la companiile listate la BVB. Morgan Stanley ii numise, la mijlocul anului trecut, pe Craig Niven (sef de dezvoltare in cadrul Morgan Stanley) si pe Francisco Silva (managing director in cadrul Morgan) la conducerea HTI, acestia nemaifiind prezenti in Romania.

Tranzactia prin care Morgan Stanley a preluat 51% din HTI, unul dintre brokerii de talie medie de la BVB, de la omul de afaceri Daniel Tepes i-a permis bancii americane sa ajunga unul dintre principalii actionari ai BVB si ai Bursei din Sibiu.

Miscarile Morgan Stanley anuntau planuri mari pe piata romaneasca. In prezent, Morgan Stanley mai detine 0,0316% din Sibex si 2,7% din BVB.

La sfarsitul anului trecut, HTI Valori Mobiliare s-a plasat pe locul 14 in topul brokerilor de la BVB, cu tranzactii in valoare totala de 388,64 milioane lei (circa 105 milioane euro). De la inceputul acestui an, firma de brokeraj a intermediat tranzactii in valoare totala de 6,56 milioane lei, ocupand pozitia 29 in top.

Pe piata locala, Morgan Stanley mai detine, potrivit ultimelor raportari, sub 5% din capitalul Imotrust Arad si un pachet de peste 20% din producatorul de cablaje electrice Romcab Targu-Mures. De altfel, la inceputul lunii februarie, Morgan Stanley a cumparat mai multe pachete de actiuni Romcab de pe Bursa.

Criza financiara globala a lovit puternic in marile banci din intreaga lume. In trimestrul al patrulea al anului fiscal 2008, incheiat pe 30 noiembrie, Morgan Stanley a raportat pierderi de 2,2 miliarde dolari, peste asteptarile analistilor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri