Luna martie a adus cresteri importante pe piata de capital romaneasca, dar si aprecieri ale monedei nationale, ceea ce a starnit interesul investitorilor in fondurile mutuale al caror nivel al activelor nete a depasit pentru prima data pragul de 1 miliard de lei, potrivit statisticilor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Liderul in clasamentul administratorilor de fonduri mutuale este BCR Asset Management, cu active in administrare de 488,8 milioane lei, detinand o cota de piata de 45,5%.

BRD Asset Management si-a mentinut cea de-a doua pozitie in acest top si in primul trimestru al anului, avand active de 131,3 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 12,2%.

Raiffeisen Asset Management a atras in primele trei luni active in valoare 115,1 milioane de lei si detine o cota de 10,7% din piata, fiind urmata de EGF Mutual Funds Romania cu active de 68 milioane de lei, cu o cota de piata de 6,3%.

Divizia de asset management a Bancii Transilvania, BT AM, continua sa ocupe cea de-a cincea pozitie cu active de 57,6 milioane lei si o cota de piata de 6,3%.

Fondurile monetare, in topul preferintelor investitorilor in T1

In primul trimestru, numarul de investitorii ai fondurilor mutuale au crescut cu peste 8%, iar nivelul subscrierilor nete a depasit 33,5 miliarde euro, peste 75% din aceasta suma fiind atrasa de catre fondurile monetare. Activele atrase de catre fondurile mutuale s-au ridicat in primele trei luni ale anului la 1,073 miliarde lei.

Stabilitatea si gradul de risc redus al fondurilor monetare au atras in continuare interesul investitorilor, activele nete ale acestor organisme de plasament fiind de 474 milioane lei in primele trei luni ale anului.

Cresterile de peste 20% inregistrate de indicii bursieri in luna martie au facut ca investitorii sa realizeze subscrieri nete de 3,8 milioane de lei in primul trimestru din 2009 in fondurile de actiuni. Activele nete ale acestui tip de organisme de plasament fiind de 75 milioane lei.

Fondurile de obligatiuni si-au continuat scaderea incepute din luna februarie, fiind realizate rascumparari nete de 2,8 milioane lei, activele atrase majorandu-se usor la 247 milioane lei.

Activele fondurilor de investitii cu plasamente diversificate au inregistrat subscrieri nete de 15,3 milioane lei in aceeasi perioada, activele gestionate fiind de 214 milioane lei.

In cazul fondurilor inchise de investitii, activele totale au crescut la 91 milioane de lei, fiind obtinute subscrieri nete de 15,6 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri