Doru Lionachescu, managing partner la Capital Partners, a declarat, pentru Wall-Street, ca este surprins de reactiile generate atat de candidatura sa pentru un loc in Consiliul de Administratie al SIF Banat-Crisana (SIF1), cat si de raspunsul presedintelui societatii de investitii, Ioan Cuzman, ca urmare a documentului in care a fost punctata pozitia referitoare la performantele SIF Banat-Crisana de pana in prezent.
“Nu ma asteptam la aceasta nervozitate generata de un mod transparent de a comunica cu actionarii SIF1. A fost o surpriza foarte mare pentru mine. Inteleg reactia domnului Cuzman, insa este inutila”, spune Doru Lionachescu.

Presedintele SIF Banat-Crisana, Ioan Cuzman, a acuzat firma de consultanta Capital Partners ca deruleaza o actiune de influentare a votului in adunarea generala a actionarilor societatii de investitii din 24 aprilie privind alegerea administratorilor SIF-ului.

"Aduc la cunostinta investitorilor ca numele meu a fost folosit fara acordul meu in scrisoarea deschisa a firmei Capital Partners, semnata de domnul Doru Lionachescu", spune Cuzman in comunicatul transmis luni.

"Doresc sa fac cunoscut ca nu sunt de acord nici cu continutul acestei scrisori, nici cu actiunea manifestata de influentare a votului in AGA din 24 aprilie privind alegerea administratorilor", a adaugat Cuzman.

Doru Lionachescu ne-a declarat ca firma de consultanta a transmis actionarilor un document in care a fost punctata pozitia firmei referitoare la performantele SIF Banat-Crisana de pana in prezent.

"Ne-am propus sa oferim actionarilor sa voteze rational. Astfel, documentul contine un diagnostic al situatiei actuale a SIF 1 si o selectie a 7 dintre cei 17 candidati pentru functia de membru CA, in care credem, iar Ioan Cuzman se regaseste printre cei selectati. Chiar am insistat ca, pe baza experientei mele, o continuitate la conducerea unei institutii financiare reprezinta o solutie buna in vreme de instabilitate economica ", a spus Lionachescu.

El se declara surprins ca doar Ioan Cuzman a reactionat impotriva scrisorii, spre deosebire de ceilalti candidati nominalizati de firma Capital Partners.

Potrivit lui Doru Lionachescu, o transparenta mai mare in relatia cu actionarii si investitorii reprezinta primul element lipsa in cadrul diagnosticului situatiei din prezent de la SIF Banat-Crisana. “Lucrez de doi ani la acest proiect si am observat din discutiile cu actionarii ca modul de dialog este straniu, nemultumindu-i pe acestia”, spune Lionachescu.

In doilea rand, bancherul de investitii considera ca trebuie refacuta pozitia de lichiditate a la SIF Banat-Crisana, care este “prea subtire fata de nevoile unei societatii”, mai ales in vreme de criza. “Practic, SIF-ul a ratat toate oportunitatile Romaniei din ultimii zece ani: energie, telecom, retail IT. Compania este axata preponderent pe un portofoliu cu active financiare, mai ales din comoditate”, enunta Lionachescu.

Actionarii SIF Banat-Crisana urmeaza sa se intalneasca saptamana viitoare pentru a alege membrii consiliului de administratie care vor conduce societatea in urmatorii patru ani.

Doru Lionachescu insista pe nevoia imbunatatirii lichiditatii la SIF1. “Gasim o pleiada de participatii ale SIF1 care nu se justifica. De asemenea, consider ca trebuie protejat dialogul cu actionarii minoritari si mizat pe majorari de capital”.

SIF Banat-Crisana deruleaza in prezent o oferta de vanzare a 13,2% din capitalul Transilvania Constructii, in perioada 2-16 aprilie, intentionand sa obtina intre 18,7 milioane lei si 23,4 milioane lei.

De la inceputul acestui an, SIF Banat-Crisana a incercat sa-si lichideze fara succes detinerile la mai multe companii ale caror actiuni sunt listate pe piata Rasdaq.

SIF Banat-Crisana a incercat fara succes sa-si vanda participatia de 50,18% la Uniteh Timisoara (UNIT), pentru 11,93 milioane lei, in cadrul unei oferte derulate in perioada 22 ianuarie-27 februarie.

O alta oferta incheiata fara succes de SIF1 viza 34,15% din capitalul producatorului de nutreturi concentrate Combimar Baia Mare (COKH). Societatea de investitii voia sa obtina minim 2,75 milioane lei pentru actiunile puse la vanzare in perioada 5-26 ianuarie.

Alaturi de Lionachescu candideaza si Andrei Diaconescu, unul dintre cei trei asociati la Capital Partners.

Cinci membri actuali si un director din cadrul SIF si-au mai depus candidaturi: Ioan Cuzman (presedinte), Emil Cazan (vicepresedinte), Pavel Belean (membru), Zoltan Hosszu (membru), Ionut Patrahau (membru) si Carmen Dumitrescu, director general adjunct al societatii de investitii, Mihai Brinza, directorul general al firmei Mecanica Rotes si o persoana fizica, Florin Pricop.

Pentru un loc in CA mai candideaza Alexandru-Marin Parvescu, director general al Romenergo, si Horia Ciorcila, presedintele Bancii Transilvania (TLV). Alaturi de Ciorcila, si-au mai depus candidatura alte doua persoane din Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania, Claudiu-Eugen-Iuliu Silaghi si Roberto Marco Marzanati, si vicepresedintele CA al Bancii Transilvania si reprezentant al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Si fondatorul grupului RTC, Octavian Radu, s-a inscris pe lista de candidati pentru un loc in CA la SIF1.

Un alt candidat surpriza este omul de afaceri Dragos Bilteanu, unul dintre vanzatorii proiectului UpGround catre un fond de investitii al Deutsche Bank, intr-o tranzactie record de 340 mil. euro, legandu-si numele si de mutarea prin care Romenergo a fost preluata de Nauru Holdings, un grup de investitori romani si britanici.

Titlurile SIF Banat-Crisana se tranzactioneaza la prima categorie a BVB, sub simbolul SIF1. Compania are un capital social de 54,88 milioane lei, divizat in 548,85 milioane de actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri