Valoarea firmelor listate la Bursa de Valori Bucuresti a crescut cu 10,15 miliarde lei in aprilie, a doua luna la rand de cresteri masive, insa piata asteapta rezutatele financiare din primul trimestru pentru a evalua soliditatea firmelor si evolutiile viitoare ale acestora.
La sfarsitul lunii aprilie, capitalizarea pietei reglementate se cifra la 48,6 miliarde lei (11,2 miliarde euro), in crestere cu 26% fata de nivelul de la sfarsitul lui martie, de 38,45 milioane lei. In ultima saptamana a lunii aprilie, valoarea actiunilor cotate la BVB a urcat cu 3,7%.

Cresterea din aprilie vine dupa cea - chiar mai spectaculoasa - din martie, cand capitalizarea BVB urcase cu 39,5% (10,9 miliarde lei).

"Luna aprilie a fost a doua luna de cresteri explozive la BVB, la finalul careia piata a revenit la preturile de la inceputul acestui an, iar segmentul SIF a ajuns chiar la preturile de la jumatatea lunii octombrie 2008, in urma unui traseu puternic ascendent", se spune in raportul saptamanat al casei de brokeraj Prime Transaction.

Lichiditatea pietei reglementate a Bursei de Valori a crescut spectaculos in aprilie, pana la 534,4 milioane lei, depasind cu 13% rulajele realizate in lunile februarie si martie, luate impreuna. In luna februarie, schimburile cu actiuni s-au cifrat la 164,27 milioane lei, iar in martie, acestea au totalizat 306,7 milioane lei, potrivit NewsIn.

Insa dupa doua luni de cresteri puternice, ce au urmat tendinta din pietele externe, piata romaneasca de actiuni este pusa in fata testului rezultatelor financiare din primul trimestru, care vor indica in ce masura firmele romanesti fac fata unei perioade economice dificile.

"In urmatoarele zile vom avea un update financiar extrem de important. Vom putea afla cum se prezinta, dupa primul trimestru, companiile romanesti listate, un prim trimestru in care criza economica s-a manifestat pregnant si in economia romaneasca", spune Alin Brendea, directorul de operatiuni de la Prime Transaction.

SIF-urile au crescut cu 71,8%

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a crescut cu 28,78% in aprilie, pana 3.048,92 puncte, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a castigat 25,7%, la 1.949,17 puncte.

In aprilie, actiunile SIF au crescut mult mai mult decat restul pietei, evolutie reflectata de indicele sectorial BET-FI, care a ajuns la 18.524,97 de puncte la finalul lunii, ce marcheaza un avans de 71,78% - adica 7.740 de puncte.

Indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a castigat 27,62%, in perioada 1-30 aprilie, pana la 5.970,38 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a urcat cu 40,65%, la 316,13 puncte, tras puternic in sus de evolutia buna a SIF-urilor, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 23,17%, pana la nivelul de 428,51 puncte.

In ultima saptamana de tranzactionare din aprilie, indicele BET-FI a crescut cu 16,85%, indicele BET-XT a urcat cu 7,62%, iar titlurile energetice s-au scumpit, in medie, cu 6,68%. In ansamblu, piata a crescut cu 5,5% in saptamana recent incheiata, excluzand SIF-urile.
Jucatorii care au mizat pe SIF Banat-Crisana si-au dublat banii in aprilie

La finalul lunii martie, investitorii au putut cumpara actiuni SIF Banat-Crisana (SIF1) la cotatia de 0,481 lei, ceea ce le-ar fi adus un profit de 112,06%, daca le-ar fi lichidat in ultima sedinta de tranzactionare a lunii aprilie, cand pretul titlurilor ajunsese la 1,02 lei/unitate. Rulajul realizat in aprilie cu actiuni SIF Banat-Crisana s-a cifrat la 32,2 milioane lei.

Desi in luna aprilie, titlurile SIF 1 au adus cel mai mare randament din piata, cele mai cautate din sectorul lor au fost actiunile SIF Oltenia (SIF5), care au generat o lichiditate de 97,18 milioane lei si s-au scumpit cu 86,48%, dupa ce pretul acestora a sarit la 0,91 lei la finalul lui aprilie, de la 0,488 lei in 31 martie.

De asemenea, actiunile SIF Moldova (SIF2) s-au scumpit cu 79,81%, in ultima luna, ajungand la cotatia de 0,775 lei, pe fondul celei de-a treia lichiditati din piata, de 60,67 milioane lei. Actiunile SIF Transilvania (SIF3) s-au apreciat cu 57,44%, pana la 0,455 lei, iar valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 32 milioane lei.

Actiunile SIF Muntenia (SIF4) au consemnat cea mai moderata crestere dintre titlurile SIF-urilor luna trecuta, de 40,63%, dupa ce cotatia lor a urcat la 0,6750 lei, in urma unor schimburi de 26,15 milioane lei.

In total, actiunile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au atras in luna aprilie schimburi totale de 248,3 milioane lei, reprezentand jumatate din lichiditatea totala a pietei din aceasta perioada.

Titlurile BRD, cele mai stabile din sectorul bancar


Sectorul bancar a atras in intervalul 1 - 30 aprilie schimburi de 167,07 milioane lei, reprezentand o treime din rulajul pietei de actiuni.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au generat luna trecuta prima lichiditate din piata de actiuni, de aproape 100 milioane lei, iar cotatia lor a inregistrat o crestere de 16,8%, pana la 7,30 lei. In schimb, actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au scumpit cu 39,24%, pana la pretul de 1,10 lei, pe suportul unui rulaj de 51,4 milioane lei.

Titlurile Erste Bank (EBS) s-au apreciat cu 27,12%, in aprilie, pana la cotatia de 66,10 lei/unitate, iar valoarea tranzactionata s-a ridicat la 14,1 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Banca Carpatica (BCC) au totalizat doar 1,57 milioane lei, insa pretul lor a crescut cel mai mult din sectorul bancar, cu 50,5%, la 0,124 lei.

Observand evolutia din ultima saptamana a lunii, s-au remarcat actiunile BRD, cu o apreciere de 6,57%, in timp ce titlurile Erste Bank au castigat doar 0,30%. In schimb titlurile Banca Transilvania si Banca Carpatica au inregistrat scaderi de 5,98%, respectiv 8,15%.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri