Depozitarul Central al Bursei de Valori Bucuresti (DC) a contestat in instanta infiintarea Depozitarului Bursei din Sibiu (Sibex), cerand o clarificare legala asupra posibilitatii existentei mai multor institutii de acelasi fel, a declarat seful DC, Sergiu Pop.
Contestatia a fost depusa in luna iulie, la Tribunalul Sibiu, primul termen al procesului fiind fixat pentru jumatatea lunii viitoare, potrivit NewsIn.

Reprezentantii Depozitarului Central din Bucuresti sustin ca, la momentul infiintarii institutiei, autoritatile abilitate au stabilit ca va exista un singur depozitar, decizie care, atunci, a dus la desfiintarea a 15 registre care au predat arhivele noii societati create.

"Erau 15 registre inainte, niste business-uri ale unor oameni. Arbitrul pietei stabilise atunci sa le inchidem si sa facem un singur depozitar, dupa care ne spun ca acum mergem dupa o alta filosofie si aproba functionarea unui al doilea depozitar, la Sibiu", a spus Sergiu Pop.

In schimb, Teodor Ancuta, directorul general al Sibex, considera contestatia facuta de Depozitarul Central ca fiind o masura de eliminare a concurentei.

"Eu cred ca Bursei de la Bucuresti ii este teama de ceea ce face Bursa din Sibiu. Nu-si doresc concurenta, si-au dorit sa ramana singuri si fiecare intermediar, care e actionar la BVB, astepta sa le cumpere Bursa din Viena participatiile", a afirmat Teodor Ancuta.

"Insa austriecii nu vor sa ia o bursa, daca stiu ca in aceea tara mai exista o a doua bursa. Asa ca BVB-ul incearca ori sa elimine concurenta, adica pe noi, ori sa ne cumpere, ca sa poata ulterior sa vanda catre Bursa din Viena", a adaugat seful Sibex.

De asemenea, Ancuta crede ca este normal sa existe concurenta in ceea ce priveste depozitarele, pentru a da emitentilor si investitorilor posibilitatea de a alege.

"Nu este adevarat ca trebuie sa fie un singur Depozitar, pentru ca daca o luam asa, noi am avut primii Casa Romana de Compensatie, dupa care si-au facut si ei Casa de Compensare Bucuresti", spune Ancuta, mentionand ca exista si alte tari in Europa de Vest care au doua depozitare.

Pe de alta parte, Sergiu Pop spune ca, prin contestatia inaintata de Depozitarul Central, institutia doreste clarificarea problemei privind existenta a mai multe depozitare, iar masura nu este indreptata impotriva Bursei din Sibiu, asa cum sustine seful Sibex.

"Sibex si domnul Ancuta nu au nicio legatura cu aceasta problema, este pur si simplu vorba de clarificarea unei ambiguitati de reglementare specifice Romaniei. Nu e vorba de faptul ca vrem noi sa fim monopol, pentru ca pana la urma asa am fost obligati sa fim", a subliniat presedintele depozitarului din Bucuresti.

"Pe de alta parte, eu si colegii mei incercam sa folosim toate modalitatile aflate la indemana, pentru ca avem si noi niste actionari ale caror interese trebuie sa le aparam. E neplacuta solutia, n-am dorit-o noi, insa ca administrator trebuie sa caut solutii ca sa protejez societatea", a adaugat Sergiu Pop.

Informatia privind contestatia Depozitarului Central Bucuresti apare in contextul in care Comisa Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a emis miercuri autorizatia de functionare a Depozitarului Central al Bursei din Sibiu, in scopul infiintari unei piete la vedere a Sibex.

Depozitarul Central Sibex are un capital social de 12 milioane lei si este controlat de Bursa din Sibiu, care detine 58% din capitalul social al depozitarului, restul de 42% reprezentand aportul SIF-urilor si al caselor de brokeraj.

Conducerea Depozitarului Sibex asteapta avizul de functionare de la BNR, ultimul pas inainte de lansarea pietei la vedere a Bursei din Sibiu, care ar putea avea loc in octombrie-noiembrie.

Noua piata administrata de bursa sibiana va fi deschisa prin lansarea unui nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, precum si cu certificate de emisie de CO2. Totodata, Bursa din Sibiu va lansa si derivate pe indicele american Dow Jones, pe petrol si pe aur, cu marja in dolari.

Bursa Monetar Financiara si de Marfuri (Sibex) a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si optiuni, ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb si aur, sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri