Bursele de Valori din Viena, Budapesta, Ljubljana si Praga s-au reunit sub brandul CEE Stock Exchange Group si vor lansa doi indici comuni, CEETX si CESSEG, potrivit unui comunicat.
Grupul de Burse din Europa Centrala si de Est (ECE) devine astfel cel mai mare jucator dintre bursele de valori din Europa Centrala si de Est.

CEETX este un indice de pret ponderat cu capitalizarea, format din primele 25 de actiuni cele mai tranzactionate si mai puternic capitalizate ale membrilor grupului de burse din Europa Central si de Est.

Indicele se va calcula si va fi diseminat in timp real in euro si in dolari americani. Datorita excelentei lichiditati a componentelor sale, indicele poate fi folosit ca baza pentru produse structurate si pentru produse derivate standard (futures si options).

Indicele compozit CEESEG este, de asemenea, un indice de pret ponderat cu capitalizarea, format din componente ale indicilor de actiuni de baza al membrilor grupului de burse din ECE. Astfel, indicele contine 52 de actiuni, incluse in ATX, BUX, PX si SBITOP.

Indicele compozit CEESEG este considerat drept reper reprezentativ pentru investitori si reflecta evolutia pietelor de capital ale intregului grup.

Impreuna, cele patru burse calculeaza 52 de indici, acoperind regiunea Europei Centrale si de Est, a Comunitatii Statelor Independente (CSI), dar si a Chinei.

“Scopul principal al grupului este consolidarea si dezvoltarea pietelor de capital din CEE si pozitionarea lor la nivel international”, se arata in comunicat.

Cei patru membri ai CEE Stock Exchange Group colaboreaza indeaproape, cu toate acestea, actioneaza independent cu management local.

Au fost lansate deja proiecte comune si urmeaza altele, care care vor aduce beneficii companiilor listate, membrilor, investitorilor institutionali si clientilor de date ai celor patru burse membre.

“Pana la sfarsitul acestui an, intentionam sa comasam operatiunile de diseminare de date din cadrul CEE Stock Exchange Group si sa derulam activitati comune de marketing precum roadshow-uri. Pe termen mediu, ne propunem ca Xetra sa devina sistemul comun de tranzactionare in interiorul grupului”, se mai indica in comunicat.

Cu o capitalizare de piata de 128 miliarde euro, CEE Stock Exchange Group reprezinta jumatate din capitalizarea totala de piata, iar volumul de tranzactii lunar mediu comun de 11 miliarde euro, reprezinta aproximativ doua treimi din volumul de tranzactii cu capital in regiunea ECE.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri