Comisia juridica a decis astazi sa acorde un aviz favorabil cu amendamente pentru o propunere legislativa a PDL care elimina pragul maxim de 1% de detinere a actiunilor la SIF-uri, acceptand ca pragul sa fie de 5%.
Senatorii juristi au decis sa amendeze propunerea astfel incat limita maxima de detinere sa fie ridicata la 5% din totalul actiunilor emise de SIF-uri, odata cu avizarea favorabila a initiativei, potrivit NewsIn.

Decizia a fost luata dupa aproximativ 3 ore de dezbateri, timp in care presedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Grebla, a suspendat sedinta Comisiei inainte de a supune votului amendamentul senatorilor PDL privitor la ridicarea pragului de detinere la 5 % a actiunilor la Societatile de Investitii Financiare. Grebla s-a impotrivit unui aviz favorabil asupra propunerii legislative PDL, prin care s-ar fi eliminat total pragul de detinere a actiunilor la SIF-uri. In cele din urma, presedintele comisiei juridice a redeschis sedinta Comisiei, fiind de acord cu ridicarea pragului la 5%. Grebla a parasit din nou sala de sedinta a Comisiei pentru a lua parte la sedinta Biroului Permanent al Senatului inainte de a supune votului amendamentul, sedinta fiind condusa in continuare de senatorul PDL, Iulian Urban.

Din partea Guvernului a venit la Comisia juridica pentru a prezenta un punct de vedere seful directiei de avizare a actelor normative din Ministerul Justitiei, Andrei Gheorghe, care a prezentat insa un punct de vedere negativ, dar neoficial. "Guvernul inca nu a adoptat punctul de vedere, dar exista un material de sedinta in care acest punct de vedere s-a conturat ca fiind negativ, dar nu a fost prezentata inca o ordine de zi pentru sedinta de maine( miercuri, n.r.) ca sa vedem daca a intrat pe ordinea de zi", a spus Gheorghe. El a precizat ca a obtinut mandat din partea secretarului de stat al MJ, Gabriel Tanasescu, pentru a prezenta o pozitie a ministerului.

" Desi prin eliminarea pragului de 1% in mod previzibil se poate anticipa o reducere a gradului de atomizare a actionariatului de la SIF-uri, fata de faptul ca marea majoritate a actionarilor de la aceste societati nu sunt profesionisti si nu au cunostintele minime necesare pentru a realiza importanta practica a participatiilor pe care le detin, consideram ca masura de majorare nelimitata trebuie sa asigure totusi un just echilibru intre interesele acestor actionari si interesul SIF-urilor de a-si mentine si dezvolta pozitia deja dobandita pe piata de capital", a precizat Andrei Gheorghe.

In replica, senatorul PDL, Iulian Urban, a spus: "Cred ca nu ati gandit bine folosirea acestui termen, nu i-a intrebat nimeni la momentul in care s-au distribuit actiuni la SIF-uri ce pregatire au, sa veniti acum sa spuneti ca o initiativa de acest gen nu este buna, pentru ca cei care au dobandit aceste actiuni sunt mireni in ale pietei de capital, mi se pare o explicatie neplauzibila". "Nu este o explicatie care poate sa reziste si poate din acest punct de vedere nici Guvernul nu s-a gandit, prin primul ministru, sa semneze un punct de vedere oficial", a sustinut Urban.
In dezbateri, impotriva propunerii de eliminare a pragurilor s-au pronuntat senatorii PSD prezenti, respectiv Toni Grebla si Adrian Tutuianu. Din partea PDL s-au prezentat toti cei patru membri ai Comisiei, iar din partea PNL senatorul Marian Bigiu.

Pentru a reduce tensiunea din Comisie, senatorul PDL, Mircea Andrei, a propus o varianta de compromis, respectiv ca pragul maxim de detinere sa fie ridicat doar la 5%. In momentul respectiv presedintele Comisiei, Toni Grebla, s-a ridicat de pe scaun si a anuntat ca suspenda sedinta din lipsa de cvorum pana la ora 12.30.

"Probabil s-a mers cu solicitarea maxima 100% ca sa se ajunga la 5%, prin obligarea SIF-urilor. Eu nu am nimic cu pragul de 5%, dar acest lucru trebuie sa-l hotarasca actionarii, nu noi. Ei sunt cei care dispun de actiunile, de banii pe care ii au investiti acolo. SIF-urile au fost create pentru a aduna aceste putine actiuni pe care le are un om obisnuit", a declarat Grebla.

La randul sau, Tutuianu a precizat ca pretul actiunilor la SIF-uri tranzactionate pe bursa creste si descreste in functie de dezbaterile si amanarile din Comisie. De asemenea, in momentul in care Grebla s-a intrebat retoric cui ajuta cresterea pragului de detinere, senatorul PDL Ion Ruset a replicat ca in acest fel va creste pretul actiunilor, deoarece oamenii vor vrea sa cumpere actiuni.

Propunerea legislativa are termen de adoptare tacita pe 19 noiembrie, Senatul fiind prima camera sesizata, iar Comisia de buget finante este cea care intocmeste raportul pentru plen.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri