Criza politica si evolutiile negative de pe pietele externe au determinat un inceput de luna rosu, cele cinci societati de investitii financiare incheind saptamana trecuta cu o scadere de 10,16%.
Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 6,16% in ultima saptamana, in timp ce indicele compozit al pietei, BET-C, a incheiat cu o depreciere de 4,31%.

Indicele BET-FI, care indica evolutia SIF-urilor, a inregistrat cea mai puternica scadere din piata, de 10,16%, la nivelul de 22.852,94 puncte.

Si indicii BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, si BET-NG, a 10 titluri din sectorul energetic, au inchis saptamana in scadere, cu 6,75%, respectiv 5,39%.

Lichiditatea pietei reglementate a scazut cu 8%, la 184,8 milioane lei, desi tranzactiile cu titluri de stat si obligatiuni au urcat semnificativ.

“Este posibil ca in ultimele zile sa fi iesit investitori straini din piata, mai ales in conditiile unui volum de tranzactionare mai mare”, a declarat pentru Wall Street Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

SIF-urile, cele mai afectate de criza politica si bursele externe


In ultimele doua zile ale saptamanii trecute au adus pierderi importante pentru cele cinci societati de investitii financiare, cele mai mari deprecieri fiind inregistrate de SIF Moldova (SIF2) - 12,6%, pana la 1,04 lei/actiune.

“In sedinta de vineri, cumparatorii nu au facut fata vanzarilor, iar SIF-urile, in special, au scazut foarte mult. Totusi, investitorii nu considera inca cotatiile companiilor ca fiind interesante”, explica Brendea.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai cautate titluri, fiind rulati 28,6 milioane de lei pe acest simbol, cotatia coborand cu 11,63% pana la 1,14 lei/actiune. Titlurile SIF Transilvania (SIF3) au inregistrat a cincea lichiditate din piata, de 9,86 milioane lei, si s-au depreciat cu 9,4%, la pretul de 0,675 lei.

“Scaderile de la bursa justifica in acest moment ideea discrepantei dintre cresterile puternice in ultimele 6-7 luni si realitatea economica”, afirma Andreea Gheorghe, analist la Intercapital Invest, in raportul saptamanal Puls Capital.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au coborat cu 10,57%, ultimul pret fiind de 1,10 lei, pe un rulaj de 9,57 milioane lei.

Titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au avut o evolutie similara, pierzand 6,49%, pana la 0,72 lei, in urma unor tranzactii de 4,64 milioane lei.

Actiunile Dafora au crescut cu aproape 2%

Titlurile companiei de foraj petrolier si constructii Dafora Medias (DAFR) s-au apreciat cu 1,92%, pana la 0,101 lei, si au atras cel de-al treilea rulaj din piata, de 14,08 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile Bancii Comerciala Carpatica (BCC) au fost singurele care au inchis saptamana pe crestere, cu 4,95%, pana la 0,106 lei, pe o lichiditate de 4 milioane lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din sectorul bancar, de 12,4 milioane lei, si au coborat cu 8%, pana la cotatia de 11,50 lei.

De asemenea, titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 1,89%, ultimul pret fiind de 1,56 lei, pe tranzactii de 8,6 milioane lei. Titlurile Erste Bank (EBS) au pierdut 3,5%, pana la 118,50 lei, in urma unor tranzactii de 8,04 milioane lei.

Scaderi si volatilitate ridicata, la ordinea de zi in aceasta saptamana

Pentru saptamana care a inceput, Paul Brendea se asteapta la scaderi sau intr-o perspectiva mai optimista, la o evolutie in range.

“Spectrul politic este incert, iar piata este volatila mai ales pe SIF-uri. Trebuie sa tinem cont ca pe bursele internationale a inceput sezonul de vanzari, iar luna octombrie a inceput cu stangul la BVB, dupa cresterile foarte mari din septembrie”, mai sustine el.

Andreea Gheorghe afirma ca trebuie avut in vedere faptul ca criza politica este luata in calcul de investitorii straini, iar acum aceasta variabila este privita ca un punct slab pentru fluxul de investitii de pe plan local.

“Pietele externe trec printr-o stare de incertitudine si lipsa de viziune, insa miscarile prin care trec in aceste momente sunt evolutii de moment. Pe termen scurt, exista loc si de scaderi la BVB”, concluzioneaza analistul Prime Transaction.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri