Sedinta de ieri a Bursei de Valori a fost dominata de incertitudinea investitorilor fata de mediul politic, dublata de teama de a intra la cumparare. Desi pietele straine au evoluat pozitiv, majoritatea indicilor BVB au inchis in scadere.
Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 1,05%, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat nesemnificativ, cu 0,08%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 0,65%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a coborat cu 1,61%.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,47%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,42%.

“A fost o sedinta dominata in special de neincrederea investitorilor cu privire la evolutia situatiei politice din Romania. In mod normal, corelarea cu pietele internationale ne-ar fi adus cresteri importante astazi (n.red.: joi), dar contextul intern, acum in al 12-lea ceas incepe sa se manifeste chiar si in randul investitorilor autohtoni. Exista incertitudine si deriva, iar situatia externa este in antiteza cu situatia interna. In mod normal se intampla ce am vazut si ieri: volume reduse si teama de a cumpara”, a declarat Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction.

Schimburile realizate ieri pe piata de actiuni a BVB au totalizat 17,65 milioane lei (4,13 milioane euro), in scadere cu 40% fata de nivelul inregistrat ieri, de 29,5 milioane lei. Totodata, pe piata de obligatiuni a fost transferat un pachet cu titluri de stat, pentru suma de 1,3 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Rompetrol Rafinare (RRC) au totalizat 1,4 milioane lei, iar cotatia titlurilor a stagnat la 0,062 lei, in vreme ce actiunile Dafora Medias (DAFR) s-au scumpit cu 3,64%, la 0,114 lei, pe o lichiditate de 1,04 milioane lei.

Actiunile Rompetrol Well Services (PTR) s-au apreciat cu 3,11%, la 0,498 lei, in urma unor tranzactii de 681.200 lei, iar titlurile Biofarm (BIO) au avansat cu 7,43%, la 0,217 lei, pe suportul unui rulaj de 1,25 milioane lei.

“Actiunile RRC si PTR au intrat in atentia investitorilor in special pentru ca in aceasta luna KMG va anunta oferta publica de preluare pe care o va derula, dar si pentru declaratiile din zilele trecute conform carora preturile corecte la aceste comapanii ar fi mult mai ridicate. Speculatorii incearca acum sa profite cat mai mult de pe urma acestor doua societati, desi preturile de oferta sunt foarte greu de anticipat datorita modului de contructie a grupului Rompetrol”, a mai explicat Necula.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 3,5 milioane lei, si s-au scumpit cu 0,85%, la 1,19 lei, in vreme ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au avansat cu 0,93%, la 1,08 lei, in urma unor tranzactii de 1,55 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor BRD SocGen (BRD) a coborat cu 1,61%, la 12,20 lei, pe o lichiditate de 3,2 milioane lei, iar titlurile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 3,05%, ajungand la 1,59 lei, pe fondul unui rulaj de numai 148.200 lei.

In continuare, el crede ca piata va sta sub semnul incertitudinii si va avea o evolutie laterala.

“Pana in momentul cand lucrurile politice se vor mai aseza, piata va fi influentata negativ, iar acest lucru este ultimul de care avem nevoie atat pe piata de capital cat si in economie”, a conchis Necula.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri