Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a sanctionat cu avertisment grupul Rompetrol pentru ca nu a depus la timp rapoartele de evaluare in cazul ofertelor de preluare la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services (PTR), informeaza NewsIn.
Totodata, Comisia a stabilit un nou termen pentru depunerea documentelor de oferta, luni, 30 noiembrie.

Saptamana trecuta, CNVM a respins o noua cerere a grupului Rompetrol pentru amanarea termenului pana la care compania petroliera trebuie sa depuna documentele necesare inceperii ofertelor publice obligatorii la cele societati listate, pe care le controleaza.

Comisia hotarase in 11 noiembrie sa prelungeasca pana pe 20 noiembrie termenul pana la care The Rompetrol Group poate realiza si depune rapoartele de evaluare in vederea lansarii ofertelor de preluare la Rompetrol Rafinare (RRC) si Rompetrol Well Services, (PTR), desi grupul ceruse o amanare a termenului cu 45 de zile. Potrivit CNVM, in cazul in care grupul Rompetrol nu va depune evaluarile la noua data stabilita, persoanele responsabile vor fi sanctionate conform legii.

Amanarea termenului pentru depunerea evaluarilor si documentelor necesare ofertelor de preluare a venit dupa ce BRD-SocGen, care intermediaza oferta, a solicitat la inceputul lunii noiembrie prelungirea cu 45 de zile a termentului la care grupul Rompetrol poate depune noul raport de evaluare, dupa ce prima evaluare realizata a fost respinsa de CNVM.

Cand a respins prima evaluare, Comisia a cerut actionarului majoritar al Rompetrol Well Service, The Rompetrol Group, sa aleaga un alt evaluator independent pentru a face un nou raport si care va trebui sa utilizeze o "abordare pe baza de venituri", in conformitate cu standardele internationale de evaluare, si sa calculeze activul net pe actiune tinand cont de dispozitiile unui articol din legea pietei de capital (art. 204, aliniat 2, litera b).

Ulterior, KazMunai Gaz, actionarul majoritar al Grupului Rompetrol, a anuntat ca a selectat o firma din grupul "Big Four" pentru evaluarea pretului de oferta la RRC si PTR, care isi va alege singura metoda de evaluare. In grupul "Big Four" intra cele mai importante patru companii globale de servicii de evidenta contabila, audit si consultanta, respectiv PricewaterhouseCoopers, Ernst&Young, Deloitte si KPMG.

Recent, CNVM a publicat o hotarare potrivit careia actionari majoritari care vor sa faca oferte publice de preluare la companiile pe care le controleaza sunt obligati ca, pe langa documentul de oferta, sa publice si raportul de evaluare pe baza caruia a fost determinat pretul de oferta.

Astfel, actionarii majoritari care vor sa faca oferte vor trebui sa raportul de evaluare la dispozitia celorlalti actionari, de la data publicarii anuntului privind intentia de preluare pana la finalizarea ofertei.

Arbitrul pietei ceruse anterior grupului petrolier Rompetrol sa lanseze o oferta publica de preluare si sa dezvaluie, totodata, pretul la care KazMunaiGaz a cumparat compania, pret care ar putea fi luat in calcul de catre un evaluator independent pentru a stabili suma pe care este obligat sa o ofere Rompetrol Group actionarilor minoritari de la Rompetrol Rafinare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri