Bursa din Londra a oprit de la listare titlurile companiei petroliere African Petroleum, pentru care fusesera subscrise 60 milioane lire sterline, ca urmare a ingrijorarilor legate de trecutul controversat al fondatorului acesteia, omul de afaceri de origine romana Frank Timis, scrie NewsIn.
Actiunea evidentiaza eforturile autoritatilor financiare de a reabilita imaginea Pietei Investitiilor Alternative (AIM), potrivit editiei online a The Sunday Times.

Decizia neobisnuita a fost luata impotriva lui Frank Timis, condamnat pentru posesie de heroina in anii '80, in conditiile in care ajunsese intr-un stadiu avansat cu pregatirile de listare a companiei sale African Petroleum, un grup petrolier ce desfasoara activitati cu precadere in Liberia.

Listarea urma sa fie finalizata pana la finalul anului.

Mirabaud Securities, care consiliaza listarea la AIM, a primit deja subscrieri de 60 milioane lire sterline din partea investitorilor care voiau sa sustina listarea.

Oficialii bursei londoneze i-au spus saptamana trecuta lui Timis ca listarea ar putea fi oprita daca el va avea o pozitie de conducere in cadrul companiei. Decizia lor a fost luata ca urmare a rolului pe care l-a jucat acesta la Regal Petroleum, o companie petroliera ale carei actiuni s-au prabusi in 2005, dupa ce s-a auzit ca imensele sale campuri petrolifere nu erau viabile. Timis era director executiv la acea data.

Dupa o investigatie indelungata, AIM a dat comnpaniei Regal cea mai mare amenda pe care o acordase panmi+a atunci, de 600.000 lire, pentru ca indusese intentionat in eroare investitorii. Timis, a carui avere personala este estimata la 84 milioane lire in clasamentul The Sunday Times, si-a dat demisia de la Regal in 2005.

Timis continua sa prezideze cea mai mare companie miniera listata la AIM, African Minerals. Autoritatile nu au puterea sa il indeparteze, dar vor cu tot dinadinsul sa previna listarea oricarei alte companii de-a lui Timis.

Unii investitori au exclus investitiile in oricare dintre companiile listate la AIM, dupa ce reglementarea minimala din acest sistem a permis prabusirea mai multor companii mari.

Bursa nu a dorit sa comenteze, potrivit The Sunday Times.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri