Sibex a lansat de astazi sistemul de tranzactionare GlobalVision achizitionat de la Trayport Ltd Londra si contractului futures avand ca activ suport certificatele de emisii gaze cu efect de sera (EGES) avand simbolul CO2 RON 2008-2012.
Sistemul GlobalVision va inlocui actualul sistem de tranzactionare dezvoltat “in-house”. In plus, Sibex a dezvoltat interfetele de legatura intre GlobalVision si sistemele sale de compensare si management al riscului, informeaza un comunicat al Bursei din Sibiu.

“Suntem convinsi ca facilitatile acestui sistem vor fi pe masura asteptarilor brokerilor si investitorilor si vor alinia SIBEX din punct de vedere tehnologic standardelor bursiere internationale, intrucat renuntand la o platforma buna cum a fost cea dezvoltata in-house, am dorit sa implementam o platforma cu nume, cu recunoastere internationala si nu un no-name. Pe noua platforma vom integra intr-o singura aplicatie toate instrumentele financiare: derivatele, actiunile, precum si produse noi cum ar fi emisiile CO2. GlobalVision va facilita dezvoltarea si expansiunea activitatii noastre pe noile clase de instrumente mentionate anterior precum si imbunatatirea mediului de tranzactionare a produselor existente la SIBEX” a declarat Teodor Ancuta (foto), presedinte director general al Sibex.

Sibex si Trayport Limited, un furnizor important de multiple solutii de tranzactionare electronica au semnat in 30 iulie 2008 un acord initial pe 5 ani pentru Sistemul de Tranzactionare dezvoltat de Trayport numit GlobalVision. De la data semnarii si pana in prezent Sibex si Trayport au pregatit atent detaliile lansarii si dupa incheierea cu succes a tuturor testelor, acesta este gata pentru implementare.

“Suntem incantati de faptul ca Sibex a ales Trayport Exchange Systems pentru a furniza platforma de tranzactionare GlobalVision si pentru a sprijini procesul continuu de dezvoltare a institutiei. Lansarea oficiala a platformei noastre in Romania demonstreaza importanta si cresterea pietei de capital din estul Europei. Eforturile pentru implementare depuse de Sibex si finalizate cu succes au fost bine proiectate si-i vor permite Bursei din Sibiu sa-si dezvolte afacerea si importanta pietei prin noi clase de instrumente cum ar fi tranzactii pe indici valutari, contractele futures si CFD, a declarat Adrienne Muir, Directorul Trayport Exchange Systems.

Marimea contractului de emisii de gaze cu efect de sera este de 100 certificate (EGES) iar pasul de tranzactionare 0,01 RON (un RON/contract). Contractele vor avea scadenta zilnica. Contractul initiat la inceputul fiecarei sesiuni de tranzactionare are scadenta in aceeasi zi. O singura scadenta zilnica va fi disponibila permanent in timpul sesiunii de tranzactionare.

„Lansarea acestor derivate inseamna patrunderea Sibex pe o piata cu un imens potential. Este stiut faptul ca alocarea certificatelor de emisii este principalul instrument al Uniunii Europene de a lupta impotriva incalzirii globale iar prin lansarea acestor instrumente in premiera pe piata autohtona de capital Bursa din Sibiu ajuta practic Romania sa se alinieze normelor europene care obliga ca aceste certificate sa fie tranzactionate prin burse. De asemenea, speram ca de acum inainte existenta unui cadru organizat sa impiedice tranzactionarea acestor certificate prin „intelegeri prin apartamente” favorabile doar unora, cum s-au facut la un moment dat” , a mai spus Ancuta.

Certificatul EGES este titlul care confera dreptul de a emite o tona de dioxid de carbon echivalent, intr-o perioada definita valabila numai pentru indeplinirea scopului Hotararii Guvernului 780/2006 privind infiintarea schemei de comercializare a emisiilor de gaze cu efect de sera si care este transferabil in conditiile prevazute de aceasta hotarare.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri