Investitorii solicita noului Consiliu al Bursei de Valori Bucuresti si CNVM sa supuna dezbaterii publice proiectele ce vizeaza piata Rasdaq, potrivit unui comunicat al Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC).
Ei mai solicita sa fie luate toate masurile necesare pentru confirmarea formala a statutul de piata reglementata a pietei Rasdaq, asa cum a fost autorizata initial pana la data de 30 aprilie 2006, in conformitate cu Directiva Mifid in materie.

“Lipsa unei astfel de masuri va agrava starea de confuzie indusa pietei, de incertitudine in privinta statutului emitentilor ale caror actiuni le-au achizitionat investitorii cunoscand ca sunt listati pe o piata reglementata. Confirmarea acestui statut de piata reglementata ar contribui la cresterea numarului de emitenti listati pe piata si la cresterea reprezentativitatii bursei pentru economia nationala”, sustine Asociatia.

In comunicat se mai indica faptul ca pe Rasdaq este o piata sunt listati emitenti cu cifra de afacere mare, din domenii de larg interes pentru toti consumatorii (industria zaharului, cea a uleiului comestibil, a îmbutelierii apelor minerale etc.) care ar reprezenta modalitati practice de atragere a romanilor catre bursa prin impactul pe care il au în viata de zi cu zi.

Piata Rasdaq este o piata reglementata de drept prin Decizia 1092/1996 a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).

“Contrar unor interpretari ale unor membri CNVM, nicaieri in Legea nr. 297/2004 nu se precizeaza (si nici nu s-ar putea preciza asa ceva intr-o lege a pietei de capital) ca piata de tip ATS sa provina din dizolvarea pietei Rasdaq. Dizolvarea acestei piete reglementate nu se putea face nici prin Regulamentul CNVM nr. 1/2006 si nici prin alte acte individuale emise de comisie. Acestor acte ale CNVM li s-ar putea obtine cu usurinta nulitatea in instanta, fiindca amputeaza o buna parte din drepturile investitorilor cauzandu-le acestora pierderi imense, daca ar fi vreodata aplicate”, considera AIPC.

Argumentul CNVM conform caruia piata Rasdaq nu mai este o piata reglementata, fiindca acest concept a suferit unele îmbunatatiri la nivel european, nu este, de asemenea un argument, valabil.

“Statutul de piata reglementata vizeaza in primul rand drepturile actionarilor; acestea pot fi imbunatatite, dar nicidecum trunchiate. Contrar directivelor europene (2004/39/CE) care prevad ca pietele recunoscute ca reglementate pana la 30 aprilie 2006 nu mai au nevoie de o noua autorizare, CNVM insista ca piata Rasdaq trebuie din nou autorizata ca reglementata, refuzand insa sa o faca sub diverse pretexte. Cel mai grav este faptul ca, in mod nejustificat si fraudulos, CNVM a omis sa raporteze piata ca reglementata la nivel european”, se mai indica in comunicat.

In concluzie, Asociatia afirma ca din confirmarea pietei Rasdaq ca piata reglementata ar castiga economia de piata, fiindca investitorii ar avea mai multe oportunitati de investitie pe piata de capital reglementata, iar aceasta ar deveni reprezentativa pentru economia Romaniei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri