Depozitarul Central pune la dispozitia emitentilor, din acest an, serviciul national de distribuire a dividendelor, acestea urmand a fi distribuite prin Posta Romana si Citibank Romania, potrivit unui comunicat al institutiei.
Depozitarul Central intentioneaza sa distribuie in acest an dividendele aferente anului 2009 si, in situatia in care emitentul doreste aceasta, dividendele ramase nedistribuite din anii anteriori, se indica in document.

“Avantajele acestui serviciu rezida, pentru investitori, in costuri mult mai scazute, mai ales in cazul celor care au detineri la mai multi emitenti. Serviciul va oferi totodata predictibilitate, in sensul ca investitorii vor putea cunoaste in avans momentul in care vor primi dividendele, ceea ce le va permite sa isi planifice mai bine fluxurile de numerar. In plus, Depozitarul Central va putea cumula dividendele cuvenite investitorilor de la mai multi emitenti, efectuand o singura plata catre acestia. Noul serviciu al Depozitarului Central vine totodata in sprijinul societatilor emitente, prin oferirea unui serviciu complex, dar care poate fi personalizat in functie de cerintele fiecarei companii”, a declarat Adriana Tanasoiu (foto), directorul general al Depozitarului Central.

Pentru alegerea bancii care va distribui aceste dividende, Depozitarul Central a avut o serie de intalniri cu emitentii, anul trecut, pentru stabilirea principalelor probleme pe care le ridica distribuirea dividendelor si pentru a identifica solutiile optime.

Ca urmare a acestor discutii, toate institutiile de credit prezente in sistemul romanesc la acea data au fost invitate sa isi exprime intentia de a asista Depozitarul Central in oferirea unor componente ale serviciului. La solicitarea Depozitarului Central au raspuns un numar de 15 banci, se arata in comunicat.
In urma discutiilor cu bancile si a punctajelor primite de la Depozitarul Central, a fost aleasa ca institutie de distribuire a dividendelor Citibank Europe plc, Dublin – Sucursala Romania.

“Serviciul de plata in numerar a dividendelor oferit de Posta Romana, parte a serviciului national de distribuire a dividendelor, va intruni cerintele atat ale investitorilor, cat si ale emitentilor. Posta Romana detine cea mai mare infrastructura de retail financiar din Romania, ofera posibilitatea distribuirii atat la ghiseele oficiilor postale, cat si la domiciliul clientului si are experienta distribuirii unor astfel de drepturi banesti. Colaborarea cu Citibank Romania este de lunga durata, ceea ce ne da increderea ca furnizarea unor componente ale serviciului national de plata a dividendelor se va caracteriza prin fluenta”, a declarat Tudor Gabriel Bohalteanu, directorul general al Postei Romane.

In cazul in care investitorii au un cont bancar, plata dividendelor se va face utilizand acest cont. In caz contrar, investitorii vor primi contravaloarea dividendelor fie la ghiseele oficiilor postale din reteaua operata de Compania Nationala Posta Romana, fie acasa, prin mandat postal, conform deciziei emitentului.

Depozitarul Central va pune la dispozitia investitorilor un Call Center prin intermediul caruia va raspunde intrebarilor, agreate in prealabil cu emitentul, legate de serviciul de distribuire a dividendelor. De asemenea, prin acest Call Center investitorii vor putea primi si alte informatii despre activitatea curenta a Depozitarului Central.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri