Mark Mobius (foto), presedintele executiv al Franklin Templeton Investment Management, firma de investitii care va administra Fondul Proprietatea, a afirmat ca subevaluarea actiunilor FP este o mare problema.
“Nu pot sa va dau o cifra exacta cu cat sunt subevaluate actiunile Fondului, pentru ca inca analizam companiile din portofoliu si valorile acestora”, a declarat Mobius, cu ocazia deschiderii sedintei de tranzactionare a Bursei de Valori Bucuresti.

El a mai afirmat ca desi jumatate din actiunile detinute de catre FP sunt listate si, deci, au un pret de referinta pentru valoarea acestora, nu se stie daca cotatiile sunt sub sau supraevaluate pentru fiecare companie.

“Speram ca pana in 1 iulie, cand vom deveni administratorii propriu-zisi ai Fondului, sa avem calcule mai exacte si cotatii zilnice ale activelor FP”, a mai spus reprezentantul Franklin Templeton.

Termen posibil de listare: luna septembrie

Mobius, supranumit gurul pietelor emergente, sustine ca listarea Fondului Proprietatea va avea loc in acest an, sperand in luna septembrie. De asemenea, el a vorbit si despre o dubla listare, la Bucuresti si la Bursa din Londra.

“Listarea la London Stock Exchange, desi ar fi posibila in acelasi timp cu cea de la BVB, nu cred ca se va concretiza asa de repede deoarece bursa londoneza are mult mai multe criterii de listare”, a explicat Mobius. El a exclus, din start, tranzactionarea actiunilor FP pe ROTC (Romanian Over-The-Counter), mecanism initiat de catre Asociatia Brokerilor.

Fondul Proprietatea are in portofoliu peste 80 de companii, Mobius afirmand ca doreste sa le dezvolte pe fiecare in parte.

In strategia de management activ al Fondului exista doua aspecte, a explicat seful Franklin Templeton. “Exista multe companii nelistate pe care dorim sa le stimulam, iar daca au perspective bune vor fi ajutate sa atraga capital si sa fie aduse la Bursa. Pe de alta parte, companiile care sunt deja listate, ne dorim sa le revitalizam, sa le facem mai atractive pentru investitori si sa le majoram capitalul”, sustine el.

De asemenea, el a mai afirmat ca vrea sa sprijine companiile din portofoliu sa devina mai prospere si sa fie mai puternic tranzactionate pe Bursa, si poate pe pietele internationale.

Seful Franklin Templeton a mai declarat ca unele companii din portofoliu au solicitat Fondului sa-si rascumpere actiunile pe care acesta le detine, dar a afirmat ca acest lucru nu este posibil.

“Am cumpara actiuni FP pentru noi daca s-ar putea”

Mark Mobius a explicat faptul ca se asteapta ca piata de capital romaneasca sa inregistreze cresteri puternice in acest an, deoarece inflatia in scadere si dobanzile mai reduse imprima perspective bune economiei.

“Am urmarit piata de capital locala si am vazut destul de multe companii cu potential la Bursa, insa, din pacate, nu putem cumpara actiuni unde avem informatii din interior. De exemplu, ne-ar placea sa cumparam actiuni ale Fondului pentru noi, dar nu putem deoarece detinem informatii din interior”, a mai afirmat reprezentantul Templeton.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri