Fondul de Compensare a Investitorilor (FCI) a inregistrat in 2009 un profit de 690.175 lei (163.161 euro), de 2,2 ori mai mare decat rezultatul din 2008, potrivit raportului anual al institutiei.
Numarul de investitori inscrisi in registrele Fondului a urcat cu 2% fata de finalul lui 2008, la 94.545. Valoarea totala a portofoliilor detinute de investitori la data sfarsitul anului trecut este de 11.589 mil. lei.

La finalul anului trecut, portofoliul mediu al unui investitor compensat integral se ridica la 1.566 euro, in timp ce valoarea cea mai ridicata a portofoliului mediu, de 5.223 euro, se inregistra la clientii institutiilor de credit.

Cel mai redus portofoliu mediu era al unui investitor care tranzactiona prin intermediul unei societati de servicii de investitii financiare (SIF), de 1.355 euro, valoare cu 34% mai mare decat cea de la finalul lui 2008.

Pe de alta parte, portofoliul mediu al unui investitor intr-o societate de administrare a investitiilor (SAI) a fost de 2.422 euro, cu 28% mai mic decat cel de la sfarsitul anului precedent.

Cota de distributie anuala pentru acest an a fost stabilita la 1,41% din veniturile caselor de brokeraj si ale institutiilor care actioneaza pe piata de capital.

Scopul Fondul este de a compensa investitorii in situatia incapacitatii societatilor de servicii de investitii financiare de a returna fonduri banesti si/sau instrumentele financiare datorate sau care apartin investitorilor, care au fost detinute in numele acestora, cu ocazia prestarii de servicii financiare sau de administrare a portofoliilor individuale de investitii.

Fondul compenseaza in mod egal si nediscriminatoriu investitorii in limita unui plafon maxim reprezentand echivalentul in lei a 11.000 euro/investitor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri