Romania este o piata interesanta pentru investitori, in conditiile in care Bucurestiul este un centru financiar si industrial destul de puternic, iar Sibiul are una din principalele piete futures din regiune, crede John Prestbo, director executiv al companiei Dow Jones Indexes.
Wall-Street: Cum ati primit propunerea de colaborare din partea Bursei din Sibiu care activeaza pe o piata emergenta din Europa de Est?

John Prestbo: Pietele emergente sunt in continuare sustinute de investitori. Mai ales tari precum Romania, care este cu siguranta una din cele mai atractive piete europene, tinand cont de rata de crestere si dezvoltarea rapida, aspecte importante pentru investitiile straine.

Bucuresti este unul din cele mai importante centre financiare si industriale din regiune, in timp ce Sibex este una din principalele piete futures din Europa de Est. Cooperarea noastra cu Bursa din Sibiu a fost o experienta interesanta pentru noi.

Wall-Street: Derivatele pe Dow Jones au performat foarte bine pe piata din Sibiu de la lansarea lor in ianuarie anul acesta. Ati fost surprins sa vedeti ca DJIA poate fi tranzactionat cu succes de comunitatea investitorilor romani?


John Prestbo: Nu am fost surprinsi, dar ne-a bucurat acest lucru. Dow Jones este cel mai cunoscut si urmarit indice la nivel global. Orice investitor din intreaga lume care urmareste piata de capital americana se uita, de obicei, la performanta indicelui Dow Jones. Oricum, succesul unui produs financiar (chiar si bazat pe un indice popular) depinde foarte mult si de abilitatile implementatorului. Din aceasta perspectiva se pare ca Sibex a depus foarte multe eforturi pentru reusita acestui contract.

Wall-Street: Care sunt premisele care pot determina o crestere constanta a interesului investitorilor romani pentru contractele futures pe indicele Dow Jones Industrial Average?

John Prestbo: Indicele Dow Jones masoara performanta pietei de capital americane. Are in componenta doar 30 de actiuni, dar reprezinta foarte bine miscarile zilnice ale celei mai mari piete bursiere din lume intrucat include companii americane cunoscute de toti investitorii. O monitorizare constanta a pietei, numele rezonante ale companiilor din compozitia indicelui si 114 ani de istorie - sunt premise ce fac produsul atractiv pentru toti participantii la piata.

Wall-Street: Credeti ca o denominarea produsului in moneda locala si prezenta market-maker-ului au ajutat produsul sa devina mai atractiv pentru piata din Romania?

John Prestbo: Pentru a crea produse investitionale cat mai de succes, trebuie sa tinem cont si de parerea Sibex, cata vreme ei sunt expertii in crearea de produse derivate pentru piata romaneasca. Dar din punctul nostru de vedere, pot confirma faptul ca multi dintre clientii nostri adapteaza produsul pentru a se incarda mai bine in cerintele locale ale pietei si, deseori, acest lucru include denominarea in moneda locala.

Wall-Street: Planurile Sibex includ si o posibila implementare a optiunilor pe DJIA. Sunteti de acord sa extindeti parteneriatul cu bursa in sensul introducerii mai multor produse bazate pe indicele Dow Jones?

John Prestbo: Suntem foarte incantati ca relatia noastra cu Sibex ne creste vizibilitatea in Europa de Est. Cu siguranta vom cauta noi oportunitati de a lucra mai mult si pe alte proiecte si vom discuta cu oficialii Bursei de la Sibiu detaliile extinderii acestei cooperari.

Wall-Street: Care sunt factorii ce determina popularitatea atat de mare a DJIA in intreaga lume?

John Prestbo: Dow Jones Industrial Average a fost primul indice care a masurat zi de zi performanta pietei americane de actiuni. Existenta statisticilor privind evolutia zilnica inca din 1896 este un aspect atractiv pentru participantii la piata, analisti si presa. De asemenea, indicele contine 30 de bluechips-uri din cele mai importante sectoare economice si, prin extensie, reflecta intreaga economie americana. Astfel, el ofera o viziune clara, simpla asupra pietei de capital din SUA, care are o influenta importanta in intreaga economie globala.

Wall-Street: Cum decurge activitatea dvs. in Europa Centrala si de Est? Sunt si alte burse interesate de acest gen de produse?

John Prestbo: Am vazut interes crescut pentru produsele noastre, pe Dow Jones Industrial Average, dar si pe alti indici. Acesta se concretizeaza fie pentru licentele deja existente, dar si prin calcularea si adaptarea indicilor din familia Dow Jones la anumite cerinte specifice. Dar ne face placere sa lucram cu burse precum Sibex, care pare a fi printre cele mai inovatoare din regiune.

Wall-Street: Cum sustineti entitatile care lanseaza produse bazate pe indicele DJIA?

John Prestbo: Compania noastra isi asuma rolul important in calcularea si mentenanta indicelui. Echipele noastre din Statele Unite, Europa si Asia monitorizeaza intens activitatea pietelor financiare. De asemenea, oferim clientilor nostri acces la datele noastre si le raspundem tuturor cererilor si intrebarilor. De asemenea, ne sfatuim clientii si pe probleme de marketing si relatii publice referitoare la produsele noastre.

Scurt CV:

John Prestbo este director executiv si editorial al companiei Dow Jones Indexes, fiind responsabil pentru activitatea de cercetare si dezvoltare de produse noi, marketing, relatii publice si analiza. De asemenea, este presedinte al Dow Jones Index Oversight Committee.

Prestbo are experienta in presa scrisa din 1964, cand a inceput ca reporter la Wall-Street Journal. El a editat si colaborat la realizarea mai multor carti in ultimii 30 de ani.

In prezent, este si editorialist la Market Watch si colaborator la mai multe posturi de televiziuni business, printre care CNBC sau Fox Business News.

La inceputul anului, Sibex a semnat cu Dow Jones Indexes un contract de sublicentiere a indicelui Dow Jones Industrial Average, pentru introducerea contractelor futures pe acest activ suport.

Pariuri pe Dow Jones de la Sibiu: Bilantul primei luni



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri