Parlamentul Romaniei a aprobat ordonanta 81 din 2007 privind Fondul Proprietatea, actul normativ ce vizeaza amendamente ale actului constitutiv al Fondului Proprietatea, dar si distribuirea de dividende, anularea actiunilor neplatite de Ministerul de Finante si eliminarea obligativitatii actionarului majoritar de a derula o ofera publica de listare, au declarat pentru Wall-Street surse din piata.
Fondul Proprietatea confirma aprobarea Ordonantei 81

Aprobarea ordonantei de Guvern de catre Parlament va permite anularea actiunile neplatite de Ministerul de Finante, ceea ce creeaza premisele distribuirii dividendelor pe 2008 si 2009.

Totodata, ordonanta va elimina si obligatia pe care o are actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, Ministerul de Finante, de a derula o oferta publica pentru listare, lucru care nu este posibil in actualele conditii.

O alta prevedere a Ordonantei 81 vizeaza amendamentele actului constitutiv al Fondului, care trebuie in prezent aprobate si de Guvern, lucru care a ingreunat de cele mai multe ori activitatea si deciziile FP. Astfel, in urma aprobarii Ordonantei 81, hotararile AGA vor fi suficiente pentru modificarile actului constitutiv.

Actionarii Fondului Proprietatea asteapta un dividend cumulat de 0,04 lei/actiune, aferent profiturilor obtinute in 2008 si 2009, in contextul in care Parlamentul va adopta Ordonanta 81 din 2007, declara avocatul Corin Trandafir, membru in consiliul de administratie al Fondului, in luna aprilie.

De asemenea, in februarie, directorul FP, Ionut Popescu, declara ca singura piedica in calea listarii ramane Ordonanta 81.

"Problema legala este modificarea Ordonantei 81, astfel incat listarea sa nu fie precedata de o oferta publica. Acum sunt 3.200 de actionari si un free-float de 40% si nu ar mai fi nevoie de o oferta publica", mentiona Popescu.

Oficialii Franklin Templeton, compania americana ce va administra activele FP, declarau zilele trecute ca asteapta aprobarea finala a guvernului Romaniei pentru contractul de administrare a activelor fondului Proprietatea semnat in februarie, pentru a isi incepe rolul de administrator.

Mark Mobius, Executive Chairman of Templeton Asset Management Limited, a declarat ca vrea sa atraga 500 milioane dolari prin oferta publica initiala a Fondului Proprietatea.

Dupa Adunarea Generala a Actionarilor din februarie, Fondul Proprietatea a mai facut un pas spre cota Bursei de Valori Bucuresti. Cu un nou Consiliu de Supraveghere, un contract aprobat si un buget de criza, cel mai dorit emitent din ultimii ani testeaza scenariul optimist: listarea in 2010.

Desi este jumatatea lunii iunie si administratorul nu a primit inca aprobarea finala pentru a isi intra definitiv in rol, faptul ca nu va fi un IPO ii determina inca pe specialisti sa spuna ca termenul de listare in acest an este inca realist.
Actorii din piata bursiera asteapta revolutia: Listarea Fondului Proprietatea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri