La sfarsitul lunii iunie, pe fondul unor corectii repetate din piata bursiera, nivelul cumulat al activelor nete SIF a fost de 7,36 miliarde lei (1,68 miliarde euro), in scadere cu 5,5% fata de luna mai si cu 1,4% fata de finalul anului trecut, conform datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri (AAF).
Toate cele cinci Societati de Investitii Financiare au inregistrat scaderi ale activelor nete in luna iunie. Astfel SIF Banat-Crisana si SIF Transilvania si SIF Muntenia, inregistreaza corectii in intervalul 5,02% - 5,81% iar SIF Moldova -7,5% si SIF Oltenia cu -4,6%.

Si nivelul preturilor de inchidere inregistrat la finele lunii iunie, comparativ cu luna anterioara, a suferit corectii semnificative la trei din cele cinci SIF, SIF Moldova cu 3,3% si SIF Oltenia cu 2,6% find singurele care au inregistrat valori mai mari decat in mai. Pe intreg semestrul I, evolutia preturilor de inchidere a fost negativa la toate SIF-urile.

In luna iunie, nivelul de capitalizare inregistrat pe ansamblul SIF a fost de 2,7 mld.lei (0,67 miliarde euro), aproape identic cu nivelul din mai, cel mai mic inregistrat in anul 2010.

In luna iunie, SIF Oltenia si SIF Moldova au avut cea mai mare lichiditate, in aceasta perioada tranzactionandu-se pe fiecare din ele 18,87%, respectiv 13,05% din capitalul lor social, in cuantumul a 14.574 tranzactii realizate pe SIF Oltenia si 9.461 tranzactii pe SIF Moldova.

Din punct de vedere al numarului de tranzactii realizate, SIF Muntenia a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna iunie 4.974 tranzactii ce au insumat 3,54% din capitalul social.

Structura portofoliilor

La nivel de active, investitiile financiare pe termen scurt ale celor cinci companii au inregistrat o scadere de 8,8 procente, dupa ce si in mai scazusera cu peste 6 procente.

Pe intreg semestrul, investitiile au scazut cu 2,2 procente fata de finalul anului trecut. Ponderea actiunilor cotate din aceste investitii se pastreaza, la fel ca si in mai, in jurul nivelului de 98,1%.

Actiunile cotate care erau pe ansamblu portofoliilor SIF la finele lunii mai in valoare 4,9 miliarde lei si reprezentau 60,0% din total active, au coborat in iunie la 4,5 mld.lei , aproximativ 58,0% din total active.

In acelasi timp, actiunile necotate din portofoliu SIF, care aveau la finele anului trecut, valoarea de 2,3 mld.lei, 29,5% din total active, inregistreaza la finele primului semestru o usoara aprecire, pana la 2,4 mld.lei.

Investitiile in industria OPCVM/AOPC erau la finele lunii raportate pe ansamblul SIF de 48,6 mil.lei, in scadere cu 5,5% fata de mai, dar in acelasi timp reprezinta o crestere cu 31% fata de finele anului 2009.

Fata de nivelul de 30,1 mil.lei a investitiilor SIF in titlurile de stat inregistrat la sfarsitul anului trecut, in iunie, nivelul acestor plasamente a fost de 72,7 mil.lei, in crestere cu aproape 41,5% fata de sfarsitul anului trecut.

Si ponderea titlurilor de stat in totalul activelor a crescut de la 0,4% (nivelul lunii decembrie) la 0,9% la finele lunii iunie.

Comparativ cu 585,6 mil.lei, cat era volumul depozitelor bancare pe ansamblu SIF la finalul lui 2009, in iunie, volumul depozitelor a fost de 483,1 mil.lei (487,9 mil.lei in mai.) cu o pondere in total active SIF de 6,2% (fata de 5,9% in mai.).

Obligatiunile municipale detinute pe ansamblu SIF insumau la finele lunii raportate 1,5 mil.lei, valoare cu circa 2% inferioara celei inregistrate la finele lunii mai.

Obligatiunile corporative insumau pe ansamblul SIF 59,6 mil.lei, (59,0 mil.lei in mai), 0,7% in total active.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri