CNVM a respins solicitarea Prodplast Imobiliare de listare pe sistemul alternativ de la Sibex, intrucat unii actionari minoritari au ramas in firma imobiliara dupa ce in 2008 au fost incredintati ca titlurile vor fi plasate pe o piata reglementata.
"Le-am spus (conducerii Prodplast Imobiliare - n.r.) sa respecte hotararea de listare a firmei pe o piata reglementata, asa cum au aprobat actionarii in 2008, cand s-a decis desprinderea activelor imobiliare ale Prodplast pentru infiintarea Prodplast Imobiliare. Atunci au spus ca noua companie se va lista pe o piata reglementata si pentru asta ne-am dat si noi acordul, cand am aprobat divizarea. In urma deciziei din 2008 au ramas in actionariat investitori minoritari tocmai pentru ca stiau ca se va lista pe o piata reglementata, iar acum acestia s-ar vedea in situatia ca Prodplast Imobiliare se listeaza pe un sistem alternativ de tranzactionare, care nu e piata reglementata", a declarat comisarul CNVM Bogdan Chetreanu, potrivit Mediafax.

Prodplast Imobiliare a fost infiintata prin divizarea producatorului de mase plastice Prodplast (PPL), preluand de la acesta terenurile si cladirile din Bucuresti, evaluate in august 2008 la 206,3 milioane lei. Actionarii Prodplast au aprobat, odata cu divizarea companiei, listarea Prodplast Imobiliare pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Ulterior, divizarea a fost avizata de CNVM.

In luna iulie a acestui an, AGA Prodplast Imobiliare a aprobat listarea pe sistemul alternativ de tranzactionare al bursei de la Sibiu.

Presedintele CA, Tudor Ciurezu, a declarat miercuri agentiei MEDIAFAX ca o decizie privind plasarea actiunilor va fi luata dupa primirea deciziei CNVM.

"Trebuie sa vedem care au fost argumentele CNVM, apoi vom convoca o sedinta de CA si vom vedea ce vom face. Oricum, compania va trebui listata undeva, fie pe o piata reglementata, fie pe una nereglementata", a afirmat Ciurezu.

In luna iunie el spunea ca actiunile Prodplast Imobiliare vor fi tranzactionate initial pe sistemul alternativ de la Sibex, iar la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor ar putea fi transferate pe o piata reglementata. Ciurezu este director general adjunct si vicepresedinte CA la SIF Oltenia (SIF5), unul dintre actionarii Prodplast Imobiliare.

Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) a reactionat la decizia de listare a Prodplast Imobiliare pe sistemul alternativ de la Sibex, aratand ca unii actionari minoritari nu sunt de acord cu listarea pe sistemul alternativ si ca acestia au pastrat titlurile intrucat stiau ca societatea va fi listata pe o piata reglementata.

AIPC a invocat si un articol din legea care reglementeaza societatile comercie, potrivit caruia actionarii care nu sunt de acord cu fuziunea sau divizarea unei firme pot opta pentru retragerea din actionariat.

Reprezentantii investitorilor au solicitat CNVM sa ia in calcul si restrictiile pe care unele fonduri de investitii, actionari ai Prodplast Imobiliare, le au in ceea ce priveste plasamentele in actiunile unei companii listate pe o piata nereglementata.

In cadrul procesului de divizare, actionarii producatorului de mase plastice Prodplast au primit titluri la Prodplast Imobiliare proportional cu participatia pe care o aveau.

Astfel, cel mai mare actionar al companiei imobiliare este omul de afaceri Florin Pogonaru, care controleaza prin firma Nord Bucuresti 27,6% din titluri. Fondul de investitii Broadhurst Investments Limited si SIF Oltenia sunt alti doi actionari semnificativi, cu 12,7% si, respectiv, 11% din titluri.

Divizarea Prodplast a fost contestata in instanta de fondul de investitii Broadhurst Investments Limited. Procesul s-a incheiat la finele anului trecut, fara anularea divizarii.

Prodplast Imobiliare urma sa fie prima firma care se listeaza pe sistemul alternativ de tranzactionare al Sibex.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri