Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a revocat decizia prin care a aprobat oferta de preluare a Comvex Constanta (CMVX) lansata de ArcelorMittal, se arata intr-un comunicat remis Bursei de Valori.
Operatorul portuar a castigat la Inalta Curte de Casatie si Justitie un proces cu grupul siderurgic privind o majorare de capital din 2008. ArcelorMittal a contestat in instanta anularea actiunilor subscrise de una din subsidiarele sale la o majorare de capital.

Casa de avocatura Bostina si Asociatii a asistat Comvex Constanta in blocarea primei tentative de preluare ostila pe piata de capital din Romania, se arata intr-un comunicat. "Ramane insa de vazut cine ii va despagubi pe actionari”, spune Andrei Sarban, avocat senior la Bostina si Asociatii, care a condus echipa de avocati in acest litigiu.

Astfel, participatia subsidiarei ArcelorMittal, Expert Placement Services Limited, a scazut sub 33%, nivelul de la care compania trebuie sa deruleze o oferta obligatorie de preluare, potrivit legislatiei pietei de capital.

In octombrie 2008, capitalul social al Comvex a fost suplimentat cu aproape 3,1 milioane lei, de la 11 milioane lei la 14,1 milioane lei, suma care nu include subscrierea Expert Placement Services Limited.

La acea data, Consiliul de Administratie al Comvex a anulat actiunile subscrise de Expert Placement Services Limited, in valoare de 1,9 milioane lei, si a returnat banii.

Conducerea Comvex a motivat decizia prin faptul ca subsidiara ArcelorMittal nu avea dreptul sa participe la majorarea capitalului intrucat nu a derulat o oferta de preluare in termen de doua luni de la data atingerii pragului de 33% din actiunile companiei.

Expert Placement Services Limited a cumparat in iulie 2008 un pachet de 36% din titlurile Comvex, insa oferta de preluare a companiei a fost lansata abia la finele lunii octombrie, de ArcelorMittal. Potrivit legislatiei pietei de capital, actionarii care depasesc pragul de 33% din actiunile unei companii sunt obligati sa faca oferta de preluare pentru restul titlurilor, in termen de doua luni.

Deoarece conducerea Comvex a anulat actiunile subscrise de subsidiara grupului ArcelorMittal, participatia Expert Placement Services Limited a fost diminuata de la 36% la 28,13%. Astfel, ArcelorMittal nu mai avea dreptul sa deruleze oferta de preluare la operatorul portuar.

In urma litigiilor, ArcelorMittal, cel mai important client al Comvex, a renuntat anul trecut sa mai importe materie prima pentru combinatul din Galati prin intermediul Comvex. Astfel, cifra de afaceri a operatorului portuar a scazut cu 52%, la 72,1 milioane lei, iar profitul net a cazut de peste doua ori, la 13,1 milioane lei.

In martie, Consiliul Concurentei (CC) a anuntat ca analizeaza un posibil abuz de pozitie dominanta al combinatului ArcelorMittal Galati asupra terminalului Comvex. Compania a reclamat la CC ca ArcelorMittal Galati a refuzat sa contracteze serviciile portare ale terminalului, in contextul unei posibile dependente economice a Comvex fata de compania din Galati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri