Statul intentioneaza sa selecteze pana la sfarsitul anului casa de brokeraj care va asista vanzarea pe bursa de la Bucuresti a 9,8% din actiunile Petrom, titluri care vor fi tranzactionate de anul viitor, a declarat pentru Bloomberg secretarul de stat din Ministerul Economiei Claudiu Stafie.
Selectia intermediarului, pe care fostul ministru al Economiei Adriean Videanu intentiona sa o finalizeze pana in septembrie, va amana pana anul urmator vanzarea de actiuni pe bursa, intrucat brokerii au nevoie de "cel putin cateva saptamani" pentru a pregati documentatia conform reglementarilor pietei de capital, a adaugat oficialul, citat de Mediafax.

"Suntem in procedura de selectare a intermediarilor pentru vanzarea de actiuni. Speram sa finalizam selectia pana la sfarsitul anului, dupa care brokerul ne va consilia care este cel mai potrivit moment pentru vanzare", a spus Stafie.

Pregatirea pentru vanzare a unui pachet de titluri la o companie deja listata este "cea mai lunga" parte a tranzactiei, a declarat, intr-un interviu telefonic, directorul general al bursei de la Bucuresti, Valentin Ionescu.

"Este in interesul nostru sa grabim procedurile", a spus Ionescu.

Statul, care detine 20,6% din actiunile Petrom, vrea sa foloseasca, partial sau in totalitate, fondurile obtinute prin vanzarea participatiei de 9,8% pentru a participa intr-o majorare de capital la Petrom, pregatita de actionarul majoritar OMV, a afirmat, la inceputul lunii, august Videanu.

Guvernul participa la majorarea de capital pentru a nu-si dilua mai mult participatia si intentioneaza sa ramana un actionar important, a afirmat fostul ministru al Economiei.

Petrom vrea sa atraga pana la 600 de milioane de euro prin vanzarea de actiuni, pentru a-si asigura fonduri pentru investitii. Vanzarea de titluri este planificata sa se desfasoare inainte de luna aprilie.

Wolfgang Ruttenstorfer, directorul general al OMV, care detine 51% din actiunile Petrom, a afirmat la inceputul lui august ca grupul austriac va astepta decizia guvernului privind vanzarea unei parti a pachtului de 20,6%, inainte de a lua in calcul majorarea de capital de la Petrom.

In prezent, sunt tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti 8,2% din actiunile Petrom. Actiunile Petrom au inchis sedinta de vineri de pe Bursa de Valori de la Bucuresti in scadere cu 1,47%, la 0,335 lei. Compania, cea mai mare din Romania, are o capitalizare de 18,97 miliarde de lei.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri