Investitorii de pe Bursa de Valori Bucuresti au anticipat in timpul sedintei de tranzactionare ca motiunea de cenzura nu va trece de votul Parlamentului si a ridicat cotatiile SIF-urile cu circa 2,4%, desi BET-FI scadea cu peste 1% la inceputul zilei.
Totusi, lichiditatea s-a mentinut in jurul acelorasi valori si a fost de la 10,83 milioane lei (2,52 mil. euro), in timp ce rulajul total a fost 11,78 milioane lei (2,75 mil. euro.

“Scaderile de la inceputul sedintei s-au datorat unui fond negativ din jurul motiunea, dar pe parcurs a fost atins si un prag important si impreuna cu asteptarile ca Guvernul sa ramana a dus la cresterile de pe finalul sedintei”, a declarat Gabriel Necula (foto), director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction, pentru wall-street.ro.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,46%, pana la 5.242,54 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a crescut cu 0,18%, la 3.079,41 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 2,39%, pana la 24.339,12 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,50%, la 10.721,79 puncte.

“Nu cred ca aprecierile vor continua in acelasi ritm ca cea din sedinta precedenta, deoarece aceea a fost o reactie anticipata, insa trendul se va mentine, daca nu apar suprize de pe plan international”, este de parere Iulian Panait, analist financiar la KD Invest.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a castigat 0,92%, la 486,58 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,22%, la 755,29 puncte.

“Temporar, riscul politic s-a stins, dar se poate aprinde”

Andrei Radulescu, analist la Target Capital, ne-a explicat ca in ciuda faptului ca motiunea nu a fost votata mai exista si alte riscuri pentru economica si, implicit, pentru piata de capital: concluziile vizitei Fondului Monetar Financiare, bugetul pentru anul viitor si sedinta de politica monetara a bancii centrale americane din 3 noiembrie.

“Temporar, riscul politic s-a stins, dar se poate aprinde. Opozitia a anuntat ca va introduce o noua motiune de cenzura pe legea educatiei, iar daca nu, cu siguranta, va face tot posibilul pentru a inlatura acest Guvern”, considera Radulescu.

El apreciaza ca Bursa locala va incepe sa recupereze o parte din castigurile pe care nu le-a acumulat din cauza temerilor privind motiunea de cenzura, insa doar daca indicii internationali se vor mentine la aceleasi niveluri.

Schimburile cu SIF-uri au generat 60% din lichiditatea pietei

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au atras cea mai mare lichiditate din piata, de 2,97 milioane lei, iar pretul a crescut cu 2,07%, la 1,48 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au castigat 3,31%, la cotatia de 1,25 lei, in urma unor schimburi de 2,07 milioane lei.

Pe de alta parte, titlurile SIF Banat-Crisana (SIF1) au urcat cu 1,77% la pretul de 1,15 lei, pe tranzactii de 606.000 lei, iar titlurile SIF Transilvania (SIF3) au castigat 2,63%, la 0,585 lei, pe schimburi 482.900 lei.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au stagnat la pretul de 12,3 lei, pe o lichiditate de 1,07 milioane lei. Titlurile Erste Bank (EBS) au crescut cu 0,61%, la 140,1 lei, pe rulaje de 719.400 lei, in asteptarea rezultatelor financiare pe trimestrul al treilea. Analistii estimeaza o crestere a profitului in T3 cu 7%.

Din sectorul energetic, titlurile OMV Petrom (SNP) au urcat cu 0,61%, la 0,331 lei, pe tranzactii de 750.800 lei.

Cea mai mare crestere fiind inregistrata de actiunile Transilvania Constructii (COTR), care s-au apreciat cu 6,36%, la 35,1 lei, pe o lichiditate de 1.700 lei. Pe de alta parte, cea mai mare scadere a fost inregistrata de OIL Terminal (OIL), de 5,51%, la pretul de 0,24 lei, pe schimburi de 49.100 lei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri