Intercapital Investment Management isi propune sa suplineasca lipsa accesului investitorilor romani la proiectele de exploatare a aurului, printr-un fond ce investeste in cele mai importante proiecte de acest gen, inclusiv Rosia Montana. Oferta de listare a iFond Gold incepe pe 9 noiembrie, la Bursa de Valori Bucuresti.
Potrivit tintei de alocare a activelor dupa infiintarea fondului, prezentate in prospectul de listare, fondul administrat de Intercapital Investment Management va investi 40% din active in Gabriel Resourses, companie ce detine 80% din Rosia Montana Gold. De asemenea, 20% din active vor fi investite in compania European Goldfields, ce dezvolta proiectul Certez si restul in alte companii miniere de aur.

„Avand in vedere faptul ca proiectul Rosia Montana prezinta un risc semnificativ referitor la obtinerea tuturor avizelor necesare si demararea exploatarii miniere, strategia investitionala vizeaza diversificarea detinerilor, prin proiectul Certej si prin investitia unui procent suplimentar de 40% din activul fondului in alte exploatari miniere, localizate in diverse zone ale lumii, care au demarat deja procesul de exploatare”, se arata in prospectul fondului.

Strategia de investitii a fondului urmareste acordarea accesului investitorilor (prin investitii initiale de aproximativ 60% din active) in exploatari miniere aurifere localizate in Romania si valorificarea potentialului de crestere pe termen mediu si lung al pretului aurului si al sezonului extractiei si prelucrarii aurului.

Ulterior lansarii fondului, strategia de investitii va fi ajustata printr-o administrare activa a detinerilor sale. “Astfel, se are in vedere pastrarea unei detineri semnificative in actiunile Gabriel Resources si European Goldfielrs si ulterior lansarii, pe intreaga perioada in care exploatarile operate de aceste companii in Romania mentin un potential ridicat de dezvoltare. Activul fondului va continua sa fie plasat numai in companii din domeniul exploatarii minelor de aur, din domenii conexe si in instrumente financiare ce urmaresc evolutia pretului aurului”, se arata in prospectul de oferta al iFond Gold (IFG).

Gabriel Resources este listata la Toronto Stock Exchange si detine 80% din compania Rosia Montana Gold Corporation. European Goldfield este listata la Toronto Stock Exchange si pe sistemul AIM al London Stock Exchange, si detine 80% din proiectul de exploatare de la Certej, din Muntii Apuseni.

La capitolul riscuri, se mentioneaza cele legate de complexitatea proiectului Rosia Montana, ce implica riscuri legate de amanarea obtinerii avizelor necesare demararii proiectului, prelungirea pe termen nedeterminat a obtinerii avizelor necesare si/sau a inceperii efective a exploatarii miniere aurifere, si/sau anularea proiectului, ceea ce poate afecta semnificativ in mod negativ evolutia activului net al Fondului, tinand cont de ponderea importanta a investitiilor in actiunile Gabriel Resources.

Societatea de Administrare a iFond Gold poate opta, in functie de performanta fondului, evolutia pietelor financiare si a activelor in care investeste Fondul, la cresterea capitalului fondului prin emisiuni noi de unitati de fond.

iFond Gold va investi cel putin 75% din activele sale in actiuni inscrise la tranzactionare pe o piata reglementata sau tranzactionate in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare din Romania sau dintr-un stat membru sau in actiuni admise la cota oficiala a unei burse dintr-un stat nemembru sau negociate pe o alta piata reglementata dintr-un stat nemembru, care opereaza in mod regulat si este recunoscuta si deschisa publicului, cu conditia ca alegerea bursei sau a pietei reglementate sa fie aprobata de CNVM.

Societatea de administrare a investitiilor scoate la vanzare 10.000 de unitati de fond cu valoare de 200 de lei, la un pret de 202 lei pe unitate, intre 9 si 29 noiembrie.

In situatia in care cererea va fi mai mare, Intercapital Investment Management poate suplimenta emisiunea pana la 50.000 de titluri, respectiv maximum 10 milioane lei. Unitatile de fond vor si listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti. Intercapital vrea sa listeze unitatile de fond pe piata reglementata administrata de BVB.

Pe 22 iulie, Intercapital a lansat prima oferta publica din Romania din acest an, cea de constituire a fondului iFond Financial Romania, un fond de investitii listat cu profil sectorial financiar, ce plaseaza 50% din active in Fondul Proprietatea.

Oferta iFond Financial Romania a fost suprasubscrisa cu 1 procent peste valoarea maxima de 40.000 de unitati de fond. [Primul IPO al anului a fost suprasubscris. Miza pe FP a atras banii investitorilor].


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri