Daniel Tepes, membru in CA al BVB si actionar al operatorului de piata, a solicitat diminuarea capitalului social al Bursei de Valori Bucuresti cu circa noua milioane euro, bani care sa fie distribuiti actionarilor, Consiliul Bursei urmand sa analizeze cererea si sa stabileasca daca va convoca AGA, scrie Mediafax.
"Daniel Tepes a facut solicitarea. Vrea o diminuare de aproximativ 9 milioane de euro, bani care sa fie apoi distribuiti actionarilor. Ideea este sa diminueze capitalul pana la circa 5 milioane de euro, cat este minimul pentru o bursa. A mai fost o solicitare de diminuare si din partea Asociatiei Brokerilor, insa suma era mult mai mica. Astfel de discutii au tot fost in ultimii ani, ca Bursa sa nu mai stea pe atatia bani in rezerve", au declarat pentru Mediafax surse din piata de capital.

BVB a anuntat ca un actionar a solicitat reducerea capitalului social, iar solicitarea se afla in acest moment in analiza Consiliului de Administratie. Bursa nu a precizat numele actionarului care a facut solicitarea.

Bursa are un capital social de 76,7 milioane lei si lichiditati totale de 64,5 milioane lei.

Daniel Tepes, proprietarul firmei de brokeraj HTI Valori Mobiliare, este unul dintre cei mai influenti actionari ai Bursei, el reusind sa obtina un loc in Consiliul de Administratie la alegerile din februarie si, potrivit discutiilor dintre brokeri, sa obtina controlul asupra conducerii BVB, prin relatiile pe care le are cu unii dintre actualii administratori.

Anterior listarii BVB, in luna iunie, el era unul dintre cei mai mari actionari ai operatorului de piata, insa, apoi a inceput sa vanda si sa recumpere pachete importante de actiuni.

Discutii informale privind diminuarea capitalului social al BVB au mai fost si in cea mai recenta AGA, in septembrie, insa acestea nu au avut niciun rezultat.

La inceputul lunii septembrie BVB avea aproximativ 850 de actionari, fata de 340 inainte de listare. Printre cei mai importanti actionari ai BVB se regasesc SIF Moldova (SIF2), cu 4,5% din titluri, Erste Asset Management si Franklin Templeton.

Actiunile BVB sunt suspendate de la tranzactionare pana la ora 11:40, pentru ca investitorii sa fie informati cu privire la solicitarea de diminuare a capitalului. Transferurile vor fi reluate la ora 11:55, dupa o perioada de 15 minute de predeschidere, in care investitorii pot introduce sau retrage ordine de tranzactionare fara ca operatiunile sa se realizeze efectiv.

Titlurile BVB au crescut miercuri cu 0,83%, la 36,5 lei, iar la aceasta cotatie capitalizarea societatii este de 280,1 milioane lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri