Fondul Proprietatea va ataca in instanta decizia Romgaz de a dona 400 milioane lei la bugetul de stat, apreciind ca operatiunea va avea consecinte grave asupra profitului Romgaz, actionarilor, regulilor de guvernanta corporativa si perceptiei investitorilor straini privind piata locala de capital, scrie Mediafax.

Anuntul a fost facut saptaman aceasta de Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea.

Ministerul Economiei, care detine 85% din actiunile Romgaz, a decis in AGA companiei, la 30 noiembrie, donatia de 400 de milioane de lei catre bugetul statului. In calitate de actionar minoritar, cu 15% din actiuni, Fondul a votat impotriva deciziei.

"Intelegem nevoia statului roman de a-si finanta deficitul bugetar, dar astfel de decizii trebuie luate doar intr-o perspectiva pe termen lung. Cum donatia a fost deja sustinuta de Ministerul Economiei, anticipam efecte negative asupra mediului romanesc de investitii si consideram ca poate fi afectat chiar ratingul de tara al Romaniei", a declarat in comunicat presedintele executiv al Templeton Emerging Markets Group, Mark Mobius.

El apreciaza ca o astfel de decizie, "arbitrara si nedreapta", ar fi in detrimentul Romgaz, al actionarilor minoritari si al mediului de afaceri in ansamblu.

"Capacitatea guvernului de a impune astfel de decizii asupra unor companii va trimite un mesaj ingrijorator investitorilor internationali si va afecta reputatia pietei de capital din Romania", a spus el.

Desi a propus guvernului si conducerii Romgaz o solutie alternativa sub forma unui dividend special care ar fi permis un tratament corect si egal pentru toti actionarii, Fondul este nevoit sa inceapa o actiune in justitie pentru a-si proteja actionarii, solicitand anularea aceastei donatii, conform comunicatului.

Astfel, Fondul Proprietatea recomanda ferm conducerii Romgaz sa nu aprobe transferul sumei la bugetul de stat intrucat printr-o astfel de masura ar putea deveni raspunzatoare personal pentru aceasta actiune impotriva intereselor companiei si ale actionarilor minoritari, se mentioneaza in comunicat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri