Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat ieri modificarile aduse Codului Depozitarului Central privind conturile globale si imprumutul de valori mobiliare, potrivit ultimului buletin al arbitrului pietei de capital.
Banca Nationala a Romaniei a aprobat in 23 decembrie modificarile si completarile aduse regulilor sistemului RoClear, cuprinse in Codul Depozitarului Central, ce vizeaza conturile globale si short-selling.

Pentru implementarea conturilor globale si a short-selling-ului de catre intermediari trebuie sa fie elaborate procedurile necesare si trebuie realizat un program de audit informatic in cadrul societatii.

In prezent, conturile globale se aplica doar actiunilor Erste Bank (EBS) si ale Fondului Proprietatea (FP).

Intermediarii trebuie sa raporteze toate detinerile din conturile globale, de doua ori pe an, inainte de AGA, de distribuirea dividendelor sau de alte evenimente importante, la solicitarea CNVM.

Pentru implementarea conturilor globale, intermediarii trebuie sa primeasca un aviz tehnic de la Depozitar, care sa arate ca sunt pregatiti.

In cadrul imprumutului de actiuni, cele doua parti trebuie sa semneze un contract de imprumut, aceasta inscriindu-se in sistem doar dupa ce partile au trimis la Depozitar anexele cu garantiile si acestea au fost verificate si imprumutul validat. Modelul anterior necesita doar semnarea unui contract intre cele doua parti, la Depozitar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri