Comisia Europeana (CE) a suspendat tranzactiile cu certificate pentru dioxid de carbon, in urma acuzatiilor ca permise in valoare de mai multe milioane de euro au fost furate, transmite Reuters.
CE a precizat ca suspendarea majoritatii tranzactiilor va fi mentinuta cel putin pana pe 26 ianuarie, potrivit Mediafax.

Masura a fost luata in urma deciziei bursei spot BlueNext din Franta de a opri tranzactiile cu certificate
, in timp ce mai multe state membre au inchis registrele, dupa informatii ca permise in valoare de 6,7 milioane de euro ar fi fost furate.

Cehia, Grecia, Estonia si Polonia au inchis inregistrarile in cursul zilei de miercuri, dupa o decizie anterioara a Austriei. BlueNext si-a anuntat membrii ca a suspendat toate tranzactiile incepand cu ora 16:00 GMT, in urma solicitarilor de masuri impotriva problemelor de securitate, legate de certificate.

"A existat o cerere puternica pentru identificarea certificatelor furate si izolarea acestora", a precizat bursa.

La ora 16:46 GMT, certificatele EUA de referinta erau in scadere cu 21 de centi, la 14,41 euro pe tona.
In ultimii doi ani, piata certificatelor pentru dioxid de carbon s-a confruntat cu mai multe probleme, precum recomercializarea unor permise deja vandute, o escrocherie de tip phishing si fraude cu taxa pe valoarea adaugata.

Miercuri, unul dintre participantii la tranzactii a declarat ca 475.000 de certificate au disparut din contul sau din Cehia.

Blackstone Global Ventures din Praga a informat autoritatile din Cehia ca permisele nu figureaza in registrul national si le considera furate.

"Stim ca prima destinatie de livrare a fost Estonia, dar nu mai avem alte informatii"
, a precizat Daniel Butler, broker al firmei.
Comisia Europeana a confirmat ca Grecia a inchis registrul national, ca si Polonia si Estonia.

Registrul din Austria este inchis, din cauza unui atac al unui hacker.

Autoritatile insarcinate cu aceste inregistrari au fost in alerta din noiembrie, dupa ce 1,6 milioane de certificate, ale producatorului de ciment Holcim, au fost date disparute din registrul din Romania.

O lista a certificatelor disparute din Cehia, vazuta de Reuters, arata ca circa 13.100 dintre acestea au aceleasi serii ca cele lipsa ale Holcim.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri