Finantarea prin bursa poate fi o alternativa interesanta si pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, in special pentru firmele solide, cu un istoric al businessului si cu un actionariat decis sa isi faca afacerea publica. Agentia pentru Implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, din cadrul Ministerului Economiei, deruleaza un proect – pilot de sustinere a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin intermediul pietei de capital.
Accesul la finantare este una din barierele pe care intreprinderile mici si mijlocii le intampina, pe parcursul evolutiei business-ului.
Vicepresedintele agentiei pentru implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, Cristian Nancu, a explicat ca scopul acestei agentii este de a sprijini dezvoltarea acestui sector, prin programe de educare, formare antreprenoriala si facilitarea accesului la finantari, inclusiv nerambursabile.

„Vrem ca anul viitor sa lansam un program de finantare a IMM-urilor prin piata de capital. In acest moment, este in stadiul de proiect – pilot, avem conferinte regionale si speram ca in primavara anului viitor sa fie operational. Daca statul nu ne va finanta acest program, probabil ca vom face un parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti sau vom incerca sa atragem fonduri europene”, a declarat Nancu, in cadrul conferintei "Bursa de Valori Bucuresti - Alternativa de Finantare pentru Companiile Romanesti".

Cezar Iliu, consilier in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, a explicat ca se incearca sustinerea capitalizarii companiilor romanesti.

„Antreprenorii romani sunt destul de discreti in privinta afacerilor proprii iar listarea la bursa implica tocmai opusul – transparenta totala.. Cea mai mare problema a sectorului IMM este ca firmele sunt subcapitalizate si puternic indatorate la banci. Finantarea bancara, cea mai utilizata, are un cost ridicat si trage toata substanta economica pe care o intreprindere o creeaza in economie”, a explicat oficialul Ministerului Economiei.

Iliu a mai spus ca primesc frecvent semnale din teritoriu ca situatia financiara a IMM-urilor este critica, iar statul ar trebui sa sustina dezvoltarea acestora.

Programul de finantare a IMM-urilor prin bursa se va derula in trei mari etape: determinarea luarii deciziilor de a transforma compania din privat in public, derularea cu succes a unui IPO si listarea emitentului la Bursa de Valori Bucuresti.

„Avem in vedere intreprinderile mijlocii spre mari, active economic, cu un istoric relevant al businss-ului, care activeaza intr-un domeniu foarte clar definit si cauta o finantare puternic. Urmarim oameni hotarati sa isi dezvolte afacerea in conditii clare si noi”, a explicat iliu.

Principalele etape ale listarii unui IMM ar fi: transformarea societatii din SRL in docietatea pe actiuni, aprobarea listarii in AGA, pregatirea companiei pentru listare, succesul ofertei publice initiale, listarea si primele tranzactii.

Anul trecut, Bursa de Valori Bucuresti s-a extins cu un nou sistem de tranzactionare, CAN-ATS, care poate fi accesat de toate companiile, insluv de cele mici si mijlocii.

„Exemplele de finantare prin bursa nu sunt foarte multe, insa sunt cateva relevante. De exemplu, Banca Transilvania s-a listat in 1997, pe vremea cand era o banca mica regionala. Ulterior, prin cresteri succesive de capital, prin intermediul bursei, realizate anual, a ajuns sa fie una din cele mai importante banci din sistem”, a explicat Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

In Statele Unite ale Americii, 70% din companii se finanteaza prin intermediul pietei de capital si 30% prin sistemul bancar. In Europa, bancile asigura circa 60% din finantarea companiilor in timp ce in Romania, sub 1% din companii aleg finantarea prin bursa.

In opinia CEO-ului bursei, perioada actuala este optima pentru accesarea finantarii prin bursa, fiind sfarsitul unui ciclu de criza.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri