Desi initial era un vector al devoltarii bursei romanesti in 2011, listarea Romgaz a fost amanata pentru anul viitor. Unul dintre motivele invocate de reprezentantii statului este personalul foarte redus din agentia de privatizare, care ingreuneaza posibilitatea de a lucra simultan in mai multe proiecte.
Victor Cazana, sef la oficiul participatiilor statului si privatizarii in industrie, a declarat ca statul este hotarat sa duca la bun sfarsit listarile pachetelor minoritare la Petrom, Transelectrica si Transgaz.

„Eu am fost dintotdeauna adeptul tranzactiilor pe piata de capital si de aceea numim aceasta initiativa o relansare a privatizarilor prin bursa. Sper ca oferta de vanzare de la Petrom sa aiba succes, pentru a continua in acelasi ritm cu Transgaz si Transelectrica. La Romgaz, va fi un proces mai de durata, care se finaliza anul viitor”, a declarat Cazana, intr-o conferinta organizata de Ziarul Financiar si Bursa de Valori Bucuresti.

Intrebat in ce stadiu se afla procesul de listare a Romgaz, oficialul statului a evitat sa dea un raspuns concret, motivand ca oficiul are un numar redus de personal, care “a ajuns la pragul maxim de incarcare”.

Totusi, Cazana a precizat ca in urmatoarele saptamani va incepe selectia consultantilor legali.

Acestea sunt singurele puncte concrete pe care oficialul statului le-a prezentat din calendarul listarilor, in conditiile in care Franklin Templeton a declarat, in repetate randuri, ca urmatoarele proiecte vizeaza listarile companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea.

Despre aceste listari, Cazana spune ca sunt „miscari strategice ale Gvernului, ce implica mai multe companii de importanta majora, decizia fiind dificila”.

“Planurile anuntate astazi de Guvern sunt jalnice. Dupa 12 ani, Guvernul nu este in stare sa se debaraseze de niste pachete care nu ii aduc niciun beneficiu. De la Radu Vasile incoace toti premierii au promis sustinerea dezvoltarii pietei de capital, dar de fapt au realizat doar doua mari listari. Iar acum, ni se spune ca anul acesta nu se va face nicio oferta primara a unei companii de stat”, a declarat Petre Pavel Szel, presedinte-director general al Muntenia Invest.

Daca se vor crea cei doi giganti energetici, Electra si Hidroenergetica, statul ia in calcul varianta de a lista aceste doua companii pe bursa. In caz contrar, este posibil sa se listeze mai multe companii din aceste sectoare.

„Trebuie sa popularizam ideea de investitie la bursa, directie in care intermediarii au un rol foarte important. Am lucrat cativa ani in Praga si Viena si pot sa spun ca oamenii de acolo nu sunt mai inteligenti decat romanii. Haideti sa ne focusam pe ce este important, pe ce trebuie facut imediat si sa nu ne concentram pe foarte multe simultan. Daca am vorbi mai putin si am lucra mai mult, rezultatele s-ar vedea”, sustine Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri