Valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale din Romania, birouri, spatii comerciale si industriale, a totalizat in primul trimestru circa 200 milioane de euro, dublul nivelului din aceeasi perioada din 2010, cea mai mare parte reprezentand preluarea de catre CA Immo a portofoliului Europolis.
"In Romania, volumul de investitii la sfarsitul primului trimestru a fost de aproximativ 200 milioane de euro. Cresterea de 86% de la un trimestru la altul (T1 2011 fata de T4 2010) se justifica prin preluarea portofoliului de proprietati imobiliare Europolis, reprezentand 90% din volumul total de investitii inregistrat in T1 2011", se arata intr-un comunicat al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox.

DTZ Echinox a anuntat in aprilie anul trecut ca in primul trimestru din 2010 valoarea tranzactiilor cu proprietati comerciale - birouri, centre comerciale si spatii industriale - a fost de circa 100 de milioane de euro, scrie Mediafax.

Tranzactiile din Romania reprezinta circa 10% din totalul investitiilor imobiliare din Europa de 20,5 miliarde de euro in primul trimestru. Fata de primele trei luni din 2010 se remarca o crestere cu 6% a tranzactiilor din Europa. In Europa Centrala si de Est, volumul investitiilor a crescut la 1,4 miliarde de euro, de asemenea, cea mai mare parte reprezentand preluarea de catre grupul austriac CA Immo a portofoliului Europolis.

Principalele piete europene, respectiv Germania, Franta si Germania au inregistrat scaderi ale valorii tranzactiilor incheiate in perioada analizata.

Sectorul de retail, cu tranzactii de 8,3 miliarde de euro, a continuat sa atraga interesul investitorilor si in acest an, depasind segmentul de birouri, care a atras 7,7 miliarde de euro.

"DTZ Echinox estimeaza ca sectorul de retail va ramane sectorul lider al tranzactiilor de investitii pana la sfarsitul anului 2011 in Romania. De asemenea, ne asteptam ca proprietatile care vor face subiectul tranzactiilor sa fie acelea care implica un risc limitat si au venituri asigurate pe termen lung. In ceea ce priveste nivelul yield-urilor (randamentelor) pentru proprietati prime, ne asteptam sa vedem o comprimare a acestora incepand cu sfarsitul anului 2011, inceputul lui 2012. In prezent, yield-urile prime pot atinge 8% (birouri), 8,5% (retail), 10,5% (industrial)", se precizeaza in comunicat.

Compania a prognozat anterior pentru acest an un volum al tranzactiilor imobiliare de circa 500 de milioane de euro.

Grupul CA Immo, al doilea mare dezvoltator imobiliar din Austria, a achizitionat anul trecut compania Europolis, divizia de investitii imobiliare a bancii austriece Volksbank, pentru 272 milioane de euro. Tranzactia a fost finalizata in acest an.

Portofoliul Europolis in Romania cuprindea cladirile de birouri Europe House si Riverplace si un teren pentru dezvoltarea unei cladiri de birouri, toate in Bucuresti, precum si un parc logistic la Arad.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri