Casa de licitatii Artmark s-a mutat in urma cu aproape trei luni in Palatul Cesianu-Racovita, amplasat in centrul Bucurestiului, in apropiere de Ateneul Roman. Imobilul a fost construit in perioada 1892-1902, iar in prezent se afla in proprietatea omului de afaceri Gabriel Popoviciu.
Cladirea din strada C.A. Rosetti, cu o suprafata de circa 1.500 mp, a fost reamenajata, investitia ridicandu-se la circa 100.000 de euro, o suma considerabila raportata la chiria lunara pe care casa de licitatii o plateste, respectiv de aproximativ 15.000 de euro.

“Am incheiat un contract de inchiriere pentru trei ani, la o chirie de 10 euro/mp. Intr-adevar, este o chirie scazuta, avand in vedere ca prima suma ceruta era de 40.000 de euro/luna”, povesteste Alexandru Baldea (foto), managing partner al Artmark.

Durata negocierilor s-a intins pe o perioada de opt luni, dupa ce pe lista intiala s-au aflat patru cladiri. Actionarii casei de licitatii recunosc insa ca palatul a fost “urmarit cu incapatanare”, intrucat a fost important ca sediul Artmark sa fie amplasat in centrul expozitional al Capitalei, acesta fiind si motivul pentru care vor incerca sa prelungeasca durata contractului de inchiriere.

“Cladirea ni se potriveste ca o manusa. Avem in apropiere Muzeul Theodor Aman, Biblioteca Centrala, Muzeul de Arta si Ateneul Roman. Locatia capata astfel o destinatie culturala”, explica Baldea.

Palatul Cesianu-Racovita este detinut in prezent de firma Comaliment, controlata de omul de afaceri Gabriel Popoviciu, cunoscut pentru Proiectul Baneasa. Anterior, cladirea a fost sediul companiei Baneasa Investments. Constructia palatului a inceput in anul 1892 si a fost incheiata in anul 1902, cand imobilul a fost dat in folosinta ca locuinta particulara, iar mai tarziu a gazduit o alimentara.

La parter, se afla in prezent receptia, sala principala, in care au loc expozitii si diferitele evenimente organizate de casa de licitatiii, si alte patru sali de expozitie. Palatul are doua etaje, un balcon interior care da in sala de expozitie, subsol si o curte interioara. In cei 1.500 mp isi desfasoara activitatea 55 din cei 70 de angajati ai Artmark.

Totul este monitorizat non-stop prin 120 de camere video, intrucat valoarea lucrarilor de arta din sediul companiei se ridica, incluzand tablourile Pinacoteca Bucuresti, la cinci milioane de euro. “Lucrarile Pinacotecii au stat in ultimii 20 de ani in niste depozite insalubre, asa ca era firesc sa le gazduim aici gratis”, afirma fondatorul Artmark.

Biroul lui Alexandru Baldea se afla la parter si “are singurul defect ca este neincapator”, insa Baldea recunoaste ca nu petrece foarte mult timp la birou. “Biroul meu este in masina, aici nu prea stau. Activitatea mea implica 80% din timp destinat intalnirilor si 20% pentru telefoane. In weekend, citesc si mailuri”, spune Alexandrul Baldea. Exceptand cazurile cand are intalniri, el lucreaza intotdeauna cu usa deschisa. “Trebuie sa fim un flux informational, de asta depinde ritmul business-ului”, declara el.

Palatul Cesianu-Racovita este compus din trei corpuri, A, B si C, corpul A gazduind casa de licitatii Artmark, galeriile Centrului Cultural ArtSociety, Pinacoteca Bucuresti si centrul de conferinte ArtSociety. Din luna februarie 2010, Artmark a separat activitatea de galerie de arta, de activitatea de licitatie de arta, iar galeriile ArtSociety si Point Contemporary si-au unit activitatea in cadrul fundatiei Centrul Cultural ArtSociety.

Corpul B, aflat inca in renovare, va gazdui curand magazinul dependent de arta, libraria de arta romaneasca si clubul ArtSociety. In corpul C se vor afla Atelierul Micului Artist si biroul Asociatiei Expertilor si Evaluatorilor de arta din Romania (AEEAR). In plus, in podul palatului, actionarii Artmark isi propun sa amenajeze o sala de teatru, cu 150 de locuri.

BIROU DE COMPANIE este o sectiune saptamanala care prezinta birouri ale celor mai puternice firme din Romania.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri