Este lord, presedinte a trei companii listate la Bursa din Londra, precum si consultant al Merill Lynch. Anthony St. John of Bletso vine in Romania in fruntea unui fond de investitii, decis sa parieze pe proiectele imobiliare locale.
Fondul se numeste Equest Balkan Properties (EBP) si a fost infiintat in octombrie 2005, cu scopul de a investi exclusiv in Romania si Bulgaria. Finantarea de 220 de milioane de euro a fost stransa numai de la institutii de renume, printre care compania de consultanta financiara Merill Lynch si Deutsche Bank.

De ce Romania? Valoarea unei afaceri de aici va creste dupa aderare, spune cu convingere Lordul Anthony St. John of Bletso, presedintele EBP. Momentan, fondul este in cautarea unor diverse proprietati, dupa ce luna trecuta a cumparat, cu 34 de milioane de euro, un mall la Iasi si cu 94 de milioane de euro unul in capitala Bulgariei. Vrem sa investim si in proiecte din Bucuresti. Apropierea momentului aderarii la structurile Uniunii Europene face din cele doua tari candidate destinatii atractive pentru investitorii straini si cred ca, in viitorul apropiat, tot mai multi vor veni sa investeasca aici, a spus lordul Anthony.

stie ca un deal bun nu poate fi gasit cu usurinta, si de aceea spune ca, in ceea ce priveste achizitiile deja perfectate, acestea au fost studiate de o armata de oameni, chiar mai inainte de a se infiinta efectiv Equest. Avem o retea extinsa de specialisti in toata Europa, care se ocupa exclusiv de colectarea de informatii despre posibile investitii pe care le-am putea face, indeosebi in Romania si Bulgaria. Pentru mallul din Iasi, am negociat aproape trei luni inainte de a semna contractul, a explicat oficialul Equest.

Potrivit acestuia, in perioada postaderare, vom asista la o dezvoltare intensa a economiei, iar in opinia sa a cumpara acum in Romania e o buna strategie de afaceri, pe termen lung. Romania mai are de lucrat la multe aspecte, mai ales in ceea ce priveste infrastructura rutiera. La lansarea mallului din Iasi, am venit cu avionul si am vazut cat de multe trebuie facute aici. E pacat, mai ales ca orasul este frumos si e un centru universitar foarte bun, iar acest aspect ar trebui exploatat mai mult, pentru a atrage mai multe investitii internationale. Cum am mai spus si in alte ocazii, nu te poti astepta la revolutie economica in Romania, ci doar la evolutie graduala, dar aceasta necesita timp, a adaugat presedintele Equest.

La doua luni de la infiintare, Equest Balkan Properties a inceput sa fie tranzactionat la Bursa din Londra. Din spusele presedintelui Equest, cei care au pus bani in acest fond ies cu un profit garantat de 7,5%. Preferam sa detinem 100% din pachetul de actiuni al afacerii pe care o cumparam. Insa, probabil vor fi situatii cand va trebui sa acceptam si parteneriate in care vom detine 51% din actiuni. Va depinde de ce fel de afacere e si de profitul pe care ni-l poate aduce, a mai adaugat acesta. Pentru EBP, afacerile de achizitii pornesc de la milioane de euro si pot urca pana la sute de milioane. Sunt vizate, in principal, centrele comerciale de tip mall, dar atentia fondului se indreapta si spre terenuri si imobile de birouri. Nu este exclusa insa nici varianta achizitionarii unor hoteluri.

Ceea ce e foarte important insa e managementul. Fiind un fond cu sediul la Londra, important e sa avem oameni foarte buni la conducerea afacerilor nostre, care sa aduca profit, a mai spus acesta. Unul dintre punctele slabe ale Romaniei in acest moment este, in opinia sa, fiscalitatea. Au existat anumite discutii in ceea ce priveste coruptia de aici. Dar faptul ca Romania a inceput sa faca ceva in acest sens ne-a dat un semnal bun. Cred ca daca m-ati fi intrebat acum trei ani daca vreau sa investesc in Romania, as fi spus ca nu, dar acum lucurile s-au schimbat. Mai este de lucru la partea practica, dar va lua timp, a conchis Lordul Anthony St John of Bletso.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23607&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri