Compania britanica de investitii imobiliare Equest Balkan Properties a anuntat, ieri, ca a achizitionat ansamblul de birouri unde isi are sediul Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti, contra sumei de 7 mil. euro. Aceasta tranzactie deschide calea pentru investitiile de proportii in sectorul imobiliar bucurestean, anuntate de companie la inceputul acestui an.

Vanzatorii au fost compania britanica Hackmey, o afacere de familie specializata in investitii imobiliare, si companiile de investitii imobiliare controlate de aceasta. Amplasat pe strada Jules Michelet, ansamblul finalizat in 2003 are o suprafata de circa 4.130 de metri patrati, in doua cladiri separate, si respecta standardele clasei B plus. Tranzactia a inclus si un teren cu o suprafata de 310 metri patrati, pentru o potentiala dezvoltare, se precizeaza intr-un comunicat al Equest Balkan Properties.

Contractul de inchiriere cu Comisia Europeana va fi revizuit in ianuarie 2008, cand Equest Balkan Properties va incerca sa prelungeasca acordul si sa stabileasca chiria in euro, pentru a elimina orice risc valutar in privinta veniturilor atrase din inchirierea spatiilor.
In prezent, chiria este platita in dolari si reprezinta echivalentul a 11,7 euro pe metru patrat.

Tranzactia ofera un randament de 8,82%, iar Equest Balkan Properties estimeaza ca nivelul randa-mentului va creste, pe fondul noilor contracte de inchiriere valabile din ianuarie 2008.

Balcanii sunt profitabili

Equest este deja activa pe piata imobiliara din Bulgaria, ultimul proiect in care s-a implicat fiind primul mall din capitala bulgara, pentru care compania a platit 94 milioane de euro. Compania a anuntat, in luna martie, ca va aloca peste 400 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte comerciale, de retail si industriale in zona Balcanilor, cu prioritate in Romania si Bulgaria. Pe langa Romania si Bulgaria, compania vizeaza si pietele imobiliare din Albania, Bosnia-Hertegovina, Croatia, Macedonia, Serbia-Muntenegru si Turcia.

Equest Balkan Properties este administrata de Equest Capital Management Limited si Equest Partners Limited si vizeaza investitiile comerciale care ofera randamente ridicate si prezinta potential de apreciere a capitalului.

Astfel, pe langa sectoarele de retail, de birouri si industrial, societatea are in vedere investitii si in domeniul hotelier si al parcarilor auto, care asigura, de asemenea, randamente ridicate. Fondul a fost infiintat in octombrie 2005, iar finantarea de 220 de milioane de euro pentru investitii a fost stransa de la companii de consultanta financiara ca Merill Lynch si Deutsche Bank.

Moldova Mall pentru 34,5 milioane euro

In luna martie, compania britanica a cumparat de la grupul de firme Moldova, controlat de Danut Prisecariu, centrul comercial Moldova din Iasi, contra sumei de 34,5 milioane euro.

Moldova Mall are o suprafata construita de 19 mii de metri patrati, dintre care 9.500 de metri patrati pot fi inchiriati.

Centrul comercial, construit in 1972, a fost supus unor operatiuni de modernizare, urmand sa fie redeschis pana la sfarsitul lunii martie. In prezent, 100 de comercianti au inchiriat 95% din suprafata magazinului, cei mai importanti fiind Altex, Glendale Multiplex Cinema, Pizza Hut si KFC. Moldova Mall dispune de 150 de locuri de parcare supraterane si posibilitatea construirii unei parcari subterane de 250 de locuri.
In Bucuresti, compania detine inca o cladire de birouri, Domenii Office Building, cumparata in martie 2006 cu 4,75 milioane euro.

EBP intra si in Serbia

Compania britanica a achizitionat, totodata, un pachet de actiuni reprezentand 70% din capitalul firmei de investitii recent infiintata Aurora Property Ventures din Serbia, reprezentand prima investitie a firmei Equest pe piata locala.

Partenerul Equest in aceasta companie este firma bulgara K&K, care opereaza lantul de magazine de produse electrocasnice Technomarket. Aurora intentioneaza sa dezvolte in Serbia un lant de magazine de format mare, fiind deja prezenta pe piata cu unele unitati de dimensiuni mici.

Equest va achita pentru preluarea firmei specializata in achizitii de terenuri, finantare, proprietate si management al cladirilor comerciale 19,8 milioane euro, in termen de 18 luni, cu un avans de sase milioane de euro. Equest Balkan Properties are proprietati comerciale, industriale si de birouri in mai multe state din regiune.

Regie de 32 mil. euro

Compania Conarg Real Estate va investi 32 de milioane de euro pentru constructia unui ansamblu rezidential format din 343 de apartamente in zona complexului studentesc Regie din Bucuresti, se arata intr-un comunicat al companiei.

Proiectul va include constructia a 136 de garaje si a 272 de locuri de parcare, iar apartamentele vor avea suprafate cuprinse intre 49 si 239 de metri patrati, cu o inaltime de 6-11 etaje. Proiectul va fi dezvoltat pe un teren cu o suprafata de 15 mii de metri patrati, iar suprafata totala construita a locuintelor va fi de 38.400 metri patrati. Investitia va fi finantata de Raiffeisen, banca urmand sa acorde si credite pentru achizitia de locuinte in cadrul proiectului.

Compania Conarg a fost infiintata in 2006 si face parte din grupul Conarg din Pitesti, cunoscut ca dezvoltator in domeniul constructiilor, cu o cifra de afaceri anuala de 28 de milioane de euro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri