Piata spatiilor de birouri clasa A este intr-o continua ascensiune. Dupa ce au achizitionat recent, in cadrul celei mai mari tranzactii imobiliare din Romania, cladirea in care isi are sediul operatorul de telefonie mobila Vodafone Romania, GLL Real Estate Partners va investi intr-un nou proiect in valoare de 50 de milioane de euro
Compania germana GLL Real Estate Parteners va construi in urmatoarea perioada o noua cladire de birouri in Bucuresti, de tip A, suprafata totala utilizabila fiind de aprocimativ 11.000 metri patrati. Cladirea, care se va numi Metropolis Center, va fi dezvoltata de compania Soravia si va include de asemenea un hotel si spatii comerciale, inaugurarea fiind programata in 2008.

GLL va realiza investitia prin intermediul fondului de investitii imobiliare EU Accession Fund, fond care se afla in administrarea GLL. Accession Fund are in administrare fonduri de aproximativ un milliard de euro, bani care vor fi investiti pe pietele imobiliare din Europa Centrala si de Est.

Constructia Metropolis Center va dura aproximativ doi ani datorita complexitatii proiectului imobiliar. Cladirea se va situa in apropierea Pietei Victoriei, pe Bulevardul Iancu de Hunedoara si va include si fosta tipografie. GLL a obtinut toate aprobarile necesare, urmand sa mentina fatada din caramida a fostei tipografii, care va fi consolidata si restaurata. Structura din spatele fatadei principale va fi inlocuita in totalitate de o structura noua, cladirea administrativa cu doua etaje din fata atelierului, urmand sa fie de asemenea pastrata.

Vom ramane mult timp in Romania

Metropolis Center este cel de al doilea proiect de anvergura al companiei germane in Romania, dupa cel din luna iunie cand GLL a achizitionat Centrul International Charles de Gaulle, cunoscuta ca Cladirea Vodafone. Valoarea tranzactiei s-a ridicat la peste 80 de milioane de euro potrivit oficialilor companiei germane, GLL aflandu-se in acest moment in procesul de preluare integrala a cladirii.

GLL realizeaza investii prin achizitionarea unor cladiri de birouri, precum in cazul Charles de Gaulle, sau prin supervizarea constructiei unei noi cladiri, precum in cazul Metropolis Center. Compania germana nu urmareste insa vanzarea acestor spatii, dupa cum au declarat oficialii companiei.

Pentru noi este foarte important sa realizam o investitie pe baza unui plan de afaceri pe termen lung. Nu suntem un fond de investitii care sa isi doreasca recuperarea investitiei intr-un termen scurt, a spus in cadrul unei intalniri informale cu presa George Leslie, Sef de achizitii pentru Europa Centrala si de Est in cadrul GLL. Cautam investitii de calitate si developeri de calitate, a mai afirmat acesta, adaugand ca GLL are in plan continuarea investitiilor in tara noastra si in urmatorii ani.

In acest sens, administratorii fondului au vizitat Bucurestiul insotiti de mai multi investitori straini, care s-au aratat interesati de oportunitatile oferite de piata locala. Investitorii au fost foarte impresionati de Bucuresti si de potentialul de investitii pe care il prezinta Capitala Romaniei, a afirmat Jochen Schnier, Manager Accession Fund.

Oficialii GLL au mai spus ca in acest moment se lucreaza la finalizarea unei noi tranzactii, care nu va fi insa de anvergura cumpararii cladirii Charles de Gaulle, una din cele mai ravnite cladiri de birouri din Bucuresti. Cladirea Charles de Gaulle este primul pas facut de GLL in Romania. Suntem convinsi de avantajele acestei piete stimulative. Romania va fi o piata foarte interesanta pentru investitorii straini avand in vedere apropiata calitate de membra a Uniunii Europene , a declarat cu ocazia tranzactiei Barry McGowan, CIO al GLL Real Estate Partners.

Randament anual de peste 10%

GLL isi recupereaza practic investitiile prin chiriile percepute, amortizarea realizandu-se dupa mai multi ani. Oficialii GLL au mai declarat ca pentru cladirea Charles de Gaulle se asteapta ca in primul an sa obtina mai mult de 10% din valoarea investitiei. Cu toate acestea, compania germana nu va investi in viitorul apropiat in sectorul rezidential, pana la finele acestui an fiind estimate inca una-doua tranzactii pe piata locala.

Inainte de finalizarea tranzactiei pentru Cladirea Vodafone, care a reprezentat si pasul de intrare pe piata din Romania, GLL s-a arat interesat de achizitionarea sediului Petrom si a sediului asiguratorului Generali. Potrivit lui George Leslie, compania nu are regrete privind nefinalizarea unor tranzactii, GLL participand si fiind interesata doar de proiectele de anvergura.

Avand birouri in Germania si in SUA, GLL creeaza si administreaza fonduri de investitii imobiliare din cele doua regiuni, fiind interesata nu doar de tranzactii in segmentul birourilor, ci si in cel logistic, al spatiilor comerciale si rezidential. Compania germana, care are active de peste trei miliarde de dolari, a achizitionat cladiri si in Paris, Munchen, Washington, Varsovia sau Budapesta.

GLL Real Estate Partners este detinuta in proportie de 40% de asiguratorul italian Generali Group, compania imobiliara australiana Lend Lease Real Estate Investments detinand 40% din actiuni, restul de 20% revenind managementului GLL.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri