Pretul mare si uneori speculativ al locuintelor vechi este sustinut printre altele de nefinalizarea la timp a proiectelor noi anuntate pe piata, de nivelul ridicat al cererii, dar si de unele aspecte financiare cum ar fi cursul valutar si dobanzile, sustine presedintele ANEVAR, Adrian Vascu.
"Infuzia de bani din partea bancilor si oferta larga a creditelor au sustinut cresterea preturilor pe piata imobiliara. In acelasi timp, raritatea locuintelor, dorinta si puterea efectiva de cumparare, nivelul cererii, durata necesara finalizarii unui proiect imobiliar si anumite aspecte financiare au sustinut pretul ridicat al locuintelor vechi", a declarat, marti, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR) la un seminar pe teme imobiliare.

Acesta a mai spus ca nerealizarea proiectelor noi pe anul 2007 a fost in proportie de circa 40%, iar populatia este tot mai disperata sa se mute intr-o casa proprie.

"In conditiile in care o parte din apartamentele noi nu sunt finalizate la timp, iar romanii vor cu tot dinadinsul sa fie proprietari si sa isi cumpere o locuinta, singura varianta a ramas piata caselor vechi. In timp, aceasta situatie se va schimba", este de parere Adrian Vascu.

Potrivit directorului ANEVAR, puterea de cumparare, certificatul de performanta energetica, exigenta cumparatorilor, moficarea ofertei si evenimentele de pe piata bancara vor influenta valoarea pretului apartamentelor vechi in timp.

"Cei care au cumparat locuinte au avut in vedere si echilibru relativ intre chirie si rata lunara in cazul contractarii unei locuinte. Multi au ales sa sustina rata care era relativ egala sau chiar mai mica decat chiria pana in prezent. Totusi, sunt convins ca odata cu scumprea creditelor si implicit cu cresterea ratelor, chiriile nu vor avea aceeasi crestere, iar multi se vor reorienta", a adaugat reprezentantul ANEVAR.

Vascu mai spune ca pe viitor este posibila o plafonare a preturilor de vanzare a proprietatilor vechi datorita redefinirii segmentului cererii de locuinte de pe aceasta piata.

Potrivit acestuia, printre asa-zisele defecte ale apartamentelor vechi se numara cheltuielile mari de intretinere, cheltuielile ridicate de reparatii, dar si suprafatele inadecvate. "Clasa medie va face tot mai multe investitii pe piata imobiliara ceea ce va duce la plafonarea locuintelor vechi si implicit a preturilor pentru acestea", este de parere presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri