Dupa ce in urma cu o luna incepea constructia primului sau ansamblu rezidential, Rimobi, divizia de Real Estate a grupului RTC, controlat de omul de afaceri Octavian Radu, face o noua achizitie, de aceasta data in Bucuresti, intentionand sa livreze in fiecare an cel putin un proiect rezidential.
Primul proiect din Bucuresti va fi amplasat in zona Fizicienilor si va necesita costuri mai mari intrucat este prevazut cu trei subsoluri. Lucrarile de constructie vor incepe in aceasta toamna.

“In urma cu doua saptamani, am achizitionat un teren cu autorizatie de constructie, amplasat in zona central-sudica a Bucurestiului, intre Vitan si Titan, cu o suprafata de 2.600 mp pe care vom dezvolta un bloc cu trei subsoluri, parter, 14 etaje si etaj tehnic. Acesta va fi primul proiect rezidential din Bucuresti, dar va marca si o iesire a activitatii de real estate in afara grupului”, a declarat, pentru Wall-Street, Mariana Radu (foto), CEO al Diviziei de Real Estate, adaugand ca datele privind investitia vor fi anuntate in curand.

Primul ansamblul rezidential dezvoltat de RTC, Theresianum, situat in Sibiu, este construit pe un teren de aproximativ 3.800 de mp si va fi livrat in octombrie 2009, dupa o investitie de sapte milioane de euro, pretul locuintelor fiind de 1.000 euro/mp.

“La Sibiu am ales rezidential pentru ca terenul este intr-o zona cu locuinte. Aici detinem o proprietate de peste 2 hectare, pe care functioneaza acum platforma de productie a grupului. Am facut o dezmembrare a unui lot amplasat in cartierul Terezian si am dezvoltat complexul rezidential, urmand ca, pe viitor, sa relocam activitatea de productiei in afara Sibiului si sa alocam tot terenul segmentului rezidential. Nu vom merge pe sfera comerciala, deoarece sunt deja prea multe proiecte anuntate”, ne-a explicat Mariana Radu.

Pentru urmatoarea perioada, Divizia de Real Estate a grupului RTC intentioneaza sa livreze anual cate un proiect rezindential, aceasta fiind considerata de catre oficialul Rimobi o tinta realizabila.

“Planurile noastre de investitii pornesc de la un nivel minim de 10 milioane de euro pe an. Vrem sa livram un proiect rezidential in fiecare an. In 2009, vom finaliza proiectul de la Sibiu, in 2010, ansamblul din zona Fizicienilor, pe care l-am achizitionat recent. Vom continua in acest ritm cel putin pana in anul 2015”, ne-a declarat Mariana Radu.

Managerul Rimobi afirma ca, in urmatorii trei ani, nu va mai fi inceput un alt proiect in Sibiu, grupul concentrandu-se pe Bucuresti, unde dezvolta si o cladire destinata spatiilor de birouri, ce va fi finalizata la sfarsitul anului 2010.

“Pornind de la cererea grupului, vom dezvolta un proiect pe 12 niveluri, situat in zona de nord a Capitalei. In prezent, suntem intr-o faza preliminara de aprobare a unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) pentru un p+12, o cladire de office, cu o suprafata totala de 14.000 mp. 40% din aceasta cladire va fi ocupata de catre grup, iar restul va fi scoasa la inchiriat”, a declarat CEO Diviziei de Real Estate.

Un alt proiect rezidential ar putea fi anuntat in cartierul Giulesti, unde reprezentatul Rimobi prevede o transfomare a spatiului cu destinatie industriala.

“In Giulesti, detinem sapte hectare de teren, unde avem 20.000 mp de spatii de depozitare. Stim ca va sosi momentul in care va trebui sa ne relocam din Giulesti, pentru ca aceasta zona reprezinta inca o oportunitate de dezvoltare rezidentiala. Suntem inconjurati de locuinte, iar noi avem activitate industriala”, a explicat Mariana Radu.

In opinia acesteia, segmentul rezidential reprezinta segmentul care ofera cele mai mari oportunitati, deficitul de locuinte fiind foarte mare, atat la nivelul Bucurestiului, cat si la nivel national. “Va continua sa creasca pretul, poate nu la fel de mult ca si pana acum, dar undeva la 10-15% sigur va fi o crestere anuala la locuintele noi. Vom merge pe clasa medie, intrucat segmentul de lux a ajuns la saturatie”, a spus managerul Rimobi.

Activitatea imobiliara a grupului RTC este inca la inceput, planurile de investitii continuand si vizand toate zonele Capitalei.

“Vom merge si pe o latura de dezvoltare operationala a terenurilor. Am achizitionat in aceasta luna doua terenuri in zona de nord a Bucurestiului, la Mogosoaia. Consideram ca orasul se poate dezvolta in toate zonele, iar cand infrastructura din sud va ajunge la fel ca in Bucuresti, si sudul va avea o alta dezvoltare”, a precizat Mariana Radu.

Pe termen mediu, divizia de Real Estate a RTC se va concentra in principal pe rezindential, urmat de segmentul spatiilor de birouri.

“Al treilea proiect rezidential va fi tot in Bucuresti, pentru ca aici deficitul de locuinte este foarte mare. Nu optam pentru alte dezvoltari rezidentiale in afara Bucurestiului si a Sibiului, unde cei 22.000 mp pe care ii detinem ne ofera suficient spatiu pentru a face dezvoltari in aceasta localitate. In Bucuresti, vom merge spre sud, unde preturile terenurilor sunt mult mai accesibile, iar pretul terenului reflectandu-se in final in pretul locuintei, indica un alt nivel de accesibilitate. Vom continua insa investitiile si in zona de nord”, ne-a explicat managerul Rimobi.

Rimobi se va indrepta in paralel pe rezidential si pe office, atata timp cat proiectele vor aduce profit, iar piata rezidentiala, in special, nu va fi saturata.

“Pe segmentul office , cel mai probabil vom merge spre clasa B prin locatie, neavand in momentul de fata un teren care sa se potriveasca cu o locatie de birouri de clasa A”, a precizat oficialul RTC.

Referitor la o extindere a Diviziei de Real Estate catre alte segmente, Mariana Radu nu exclude si alte investitii, insa pentru moment, grupul ramane concentrat pe dezvoltarile rezidentiale din Bucuresti.

“Exista anumite idei de a investi in zone montane, nu pe litoral, care este prea mic si are deja suficiente proiecte in derulare. In momentul de fata, nu vrem sa iesim si in zona hoteliera. RTC a avut o dezvoltare de tip pensiune tot in Sibiu, pe care a vandut-o anul trecut. Acum exista idei de dezvoltare pe Valea Prahovei, insa nu putem concretiza”, a declarat CEO Diviziei de Real Estate.

Rimobi reuneste companii cu activitati in domeniul imobiliarelor si constructiilor, administrand peste 11.000 mp birouri, 45.000 mp spatii de depozitare, 1.500 mp spatii comerciale si 570.000 mp teren. Principalele companii ale diviziei imobiliare si constructii sunt: Euros Trading, Forum Center, Viva Center si MTT Training Services.

“Ma ocup de investitii, iar pentru mine cifrele inseamna totul. Sunt in divizia de imobiliare si constructii din anul 2004. La nivel de management, suntem cinci oameni, insa lucram cu firme de consultanta. Divizia de real estate include si serviciile complementare, intrucat prestam servicii all-inclusive pentru spatiile in care ne desfasuram activitatea”, a incheiat Mariana Radu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri