Preturile apartamentelor din complexul Asmita Gardens, situat in zona Splaiul Unirii-Calea Vacaresti, au crescut de la 1.000 euro pe metru patrat la 1.600 euro pe metru patrat, din luna mai 2006 si pana in prezent, au declarat reprezentatii Colliers, agentul de vanzare al proiectului.
„Vanzarile pentru proiectul Asmita Gardens au inceput in luna mai 2006, pretul de atunci fiind de 1.000 euro/mp. In prezent, aproximativ 60% din proiect este vandut, iar preturile au ajuns la 1.600 euro/mp, ele variind si in functie de etaj. Astfel, apartamentele de la ultimele etaje sunt considerate apartamente de lux si preturile ajung pana la 1.800 – 2.000 euro/mp”, a declarat Atena Tiplic, Project Manager Colliers.

Proiectul Asmita Gardens cuprinde sapte blocuri-turn, cu 16, 20 si respectiv 24 de etaje, totalizand un numar de 758 de apartamente, ce vor fi livrate in doua etape, prima cu termen in septembrie 2008, iar cea de-a doua in luna mai 2009.

„In primul semestru din 2008, am avut vanzari duble fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru apartamentele cu doua camere, pretul mediu este intre 150.000 si 170.000 euro fara TVA, iar pentru apartamentele de lux, preturile ajung pana la 300.000 euro”, a adaugat Atena Tiplic.

Potrivit reprezentantilor Colliers, preturile locuintelor din Asmita Gardens au crescut cu circa 10% in 2008 si vor mai creste in a doua jumatate a anului, fiind estimata o crestere de maxim 15-20% pe an.

Aproximativ 20% din apartamentele vandute au fost cumparate de mici investitori, insa consultantii Colliers afirma ca acesta reprezinta un procent foarte mic, mai ales ca acestia au cumparat trei-patru apartamente, deci nu pot fi considerati investitori in sensul strict al cuvantului.

„Peste 80% dintre cumparatorii Asmita Gardens sunt cumparatori cu credit Alpha Bank. Acest produs a ajutat foarte mult la vanzarea proiectului, ipoteca pe un bun viitor fiind ceva nou pe piata din Romania, mai ales ca foarte multi oameni nu aveau ce sa ipotecheze”, a declarat reprezentatul Colliers.

Calin Negoescu, Arhitect-sef al companiei Westfourth Architecture, care se ocupa de constructia Asmita Gardens, a explicat faptul ca, in Bucuresti, nevoia de apartamente este de 300.000 de locuinte, cererea ramand aceeasi deoarece pana in anii 2005-2006 nu s-a construit nimic timp de aproape 15 ani.

Acesta a sustinut ca, pe viitor, costul constructiilor va continua sa creasca, influentand alaturi de preturile terenurilor, preturile finale ale locuintelor.

„Chiar daca preturile terenurilor au avut in ultimii ani o evolutie aberanta si acest lucru se apropie de sfarsit, costurile constructiilor vor creste si pe viitor, deoarece materialele de constructie se scumpesc, iar salariile muncitorilor trebuie, de asemenea, marite, la nivel european”, a afirmat Calin Negoescu.

Potrivit acestuia, Westfourth Architecture a crescut salariile angajatilor sai cu 40% anual, pentru a tine pasul cu ceea ce se intampla pe piata, costurile totale ale unei firme de arhitectura ajung la 100.000 euro.

Asmita Gardens este dezvoltat de Asmita Group, parte a grupului indian cu acelasi nume, in parteneriat cu fondul European Convergence Development Company Limited listat la bursa din Londra, administrat de compania Charlemagne Capital Limited. Fondul a achizitionat in urma cu doi ani jumatate din proiectul Asmita Gardens.

Colliers International constituie un parteneriat de companii de consultanta imobiliara ce opereaza in 51 de tari, prin 250 birouri. Principalul partener este Colliers Macaulay Nicolls Inc. (CMN) cu sediul in Vancouver, Canada. Colliers este prezenta pe piata romaneasca de peste zece ani, dezvoltandu-se pe segmentele de birouri, industrial si de spatii comerciale, terenuri si pe cel rezidential.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri